hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lesz a királycsináló Izraelben?

2009. 02. 07.
Kevesebb mint egy héttel az izraeli választások előtt a felmérések szerint szorosabbá vált a verseny a két leg-nagyobb párt, a Likud és a Kadima között. A február 10-ei szavazáson egy fordulóban pártlisták között választhatnak az izraeliek. Az, hogy ki alakíthat koalíciót, Benjamin Netanjahu vagy Cipi Livni, elsősorban attól függ, melyik párt kapja a legtöbb szavazatot. Netanjahunak – ha a Likud jól szerepel – nagyobb a mozgástere, mivel a várható 26-30 mandátuma mellett számíthat a Sasz leendő képviselőire (10-11) és a jobboldali nemzeti vallásos pártokra (8-9 képviselő). Ez azonban nem elegendő a minimum 61 fős többséghez. Cipi Livni a Kadima (23-25) mellett a meggyengült Munkapártra (15-17) és a volt kommunista párttal egy listán induló Merecre (6) támaszkodhat. (Rajtuk kívül az arab pártok juthatnak be a knesszetbe, összesen 7-8 hellyel.) Ez a baloldali koalíció még kevesebbre mehet egyedül. A mérleg nyelve az idei választás nagy nyertese, Avigdor Lieberman, a Mi Izraelünk elnevezésű párt vezetője lehet, aki a közvélemény-kutatások szerint 16-18 mandátumra számíthat. Liebermant külföldön az izraeli arabok elleni éles kijelentései alapján a jobboldal természetes szövetségesének tartják. Netanjahu fel is ajánlotta Liebermannak az együttműködést és egy vezető miniszteri posztot. A két párt azonban vetélytárs is, így Lieberman nem nyilatkozott arról, hogy elfogadná-e az ajánlatot. Elemzők szerint arra vár, hogy ha a választáson a Kadima esetleg megelőzi a Likudot, és Simon Peresz elnök Livnit kéri fel a kormányalakításra, akkor szabadon választhasson koalíciós társat. Lieberman ráadásul elképzelhetőnek tartja Jeruzsálem felosztását és a ciszjordániai zsidó települések felszámolását (amit Netanjahu nem), valamint támogatja a kormányzási rendszer megváltoztatását, ami a Kadima programjában is sze­­repel. Így ha nem is szívesen („Lieberman nem az én esetem” – mondta Ehud Barak, a Munkapárt vezetője), de összeállhat egy Livni–Lieberman–Barak koalíció, ami Netanjahu bukását és politikai pályafutásának a végét jelenthetné. De nem szabad kihagyni a számításból a Lieberman ellen korrupciós ügyben indított rendőrségi vizsgálatot, amely alapján az izraeli főügyész még a választás előtt vádat emelhet a politikus ellen. Ebben az esetben a reménybeli királycsinálóból lehet bukott politikus… És bármilyen összetételű kormány alakul, a legfontosabb döntéseket Barack Obamával is egyezetni kell majd.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!