hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alkotmányos Irak

2005. 11. 01.
Az iraki választási bizottság megerősítette, hogy az október 15-ei referendumon a szavazók többsége elfogadta az alkotmányt. A voksolók 78,6 százaléka szavazott igennel, 21,4 százalékuk nemmel; a részvételi arány pedig közel 63 százalékos volt. 

Bár egy vezető szunnita politikus "bohózatnak" nevezte a népszavazást, az eredményeket tíz napig összesítő és ellenőrző bizottság semmilyen jelentős csalást nem észlelt. Az ENSZ-megfigyelők szerint a bizottság nagyon jó munkát végzett, "Irak népe büszke lehet rájuk". Bár a szunniták hevesen ellenezték az alkotmányt, az eredmények szerint nem sikerült megbuktatniuk az alapszerződést, mert csupán két tartományban – a felkelők központjának tartott Szaláheddinben és Szaddám Huszein szülőföldjén, Anbárban – érték el a nem szavazatok a kétharmados többséget, egy harmadik szunnita többség? tartományban – Ninivénél – azonban csak 55 százalékos volt a nem szavazatok aránya. A kibontakozófélben lévő iraki demokrácia következő állomása a december 15-ei újabb parlamenti választás lesz. Közben a merényletsorozatok tovább folytatódnak az országban, a napokban az amerikai áldozatok száma túllépte a kétezret.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!