hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa is célpont
A Hezbollah folytathatja Franciaországban a tévépropagandát

2004. 12. 20.
Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a héten az unió soros elnöki tisztét betöltő Ben Bot holland külügyminiszterrel aláírta az Európai Unióval kötött "új szomszédsági egyezményt". A másfél éves tárgyalási folyamatot lezáró egyezmény Izraelt feljogosítja tucatnyi EU-programban való részvételre. Cserébe Izrael megengedi, hogy az unió szerepet játszhasson a közel-keleti diplomáciai folyamatokban. A kérdés azonban marad: az EU él vagy visszaél ezzel a lehetőséggel?

"Bush újraválasztása után elkerülhetetlen az al-Kaida következő, nem konvenciális terrortámadása" – nyilatkozta Yossef Bodansky, az amerikai szenátus titkosszolgálattal és a biztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke egy jeruzsálemi terrorellenes nemzetközi konferencián. Állítását megbízhatónak tartott nemzetközi és amerikai hírszerzési adatokra alapozta. Bodansky szerint Oszama bin Laden és hálózata nemcsak az Egyesült Államokat és Izraelt tartja "célkeresztben", de Európa is célpontként szerepel. Irán Sihab-4 típusú rakétájával már Európát és az Egyesült Államokat is célba veheti. A militáns iszlám terrorizmus elleni küzdelem csak akkor hozhat eredményeket, ha a Nyugat egységben lép fel ellene.

A nyugati világ egysége ma már csak a NATO-ban ölt testet. Az európai politika számos alapvető kérdésben szembeszáll az amerikai szövetségessel. Washington nem képes Brüsszelnél elérni, hogy az EU fellépjen az iszlám terrorizmust finanszírozó európai alapítványok ellen. Hiába kerülnek egyes közel-keleti csoportok és az őket támogató alapítványok, jótékonysági egyletek a tilalmi listára, átmeneti korlátozást követően zavartalanul működhetnek tovább. Izrael képtelen elérni, hogy a brüsszeli vezetés a libanoni Hezbollahot a terrorszervezetek tilalmi listájára sorolja. Annak ellenére sem, hogy az Irán által irányított és Szíria által támogatott szervezet több, nagy áldozatokkal járó terrorcselekményt hajtott végre a múltban: többek között ők követték el a bejrúti kettős öngyilkos merényletet amerikai tengerészgyalogosok és francia katonák ellen, és szintén ők felelősek a Buenos Aires-i Zsidó Kultúra Háza, valamint az izraeli nagykövetség elleni merényletekért. Ugyanakkor Irán a Hezbollahon keresztül támogatja a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a Fatah terrorszervezeteit, amelyek felelősek az "útiterv" (a "road-map") megtorpedózásáért. 

A palesztin terrorcselekményeknek is több mint a harmada – a legutóbbi hírszerzési adatok szerint – a Hezbollah számlájára írandó. Szilvan Salom, izraeli
külügyminiszter legutóbb Brüsszelben is a Hezbollah egyre növekvő befolyására hívta fel a figyelmet. Az EU-nak is érdeke, hogy a diplomáciai folyamat megújuljon a Közel-Keleten, és Brüsszelnek tudnia kell, hogy a Hezbollah ezt aláássa. Gázában és a Nyugati parton az ellenőrzést a Hamaszon és az Iszlám Dzsihádon túl lassan a Fatahra is kiterjeszti. A teheráni központú Globális Iszlám Mozgalom pedig négyezer öngyilkos merényletre kész önkéntest toborozott az Egyesült Államok és Izrael elleni terrorháborúhoz. 

Irán a palesztin terrorszervezetek legfőbb szállítója. A Karin-A teherhajó is iráni fegyvereket, szovjet légelhárító fegyvereket és Katyusa rakétákat szállított volna Arafatnak, ha az izraeli tengeri kommandó
el nem fogja a Vörös-tengeren. 

A Hezbollah segítségével a Hamasz a szovjet SA–7 mintájára föld-levegő rakétát fejleszt – jelentette be Mahmúd Zahar, a szervezet egyik vezetője. Az új rakétával akár izraeli helikoptereket és pilóta nélküli gépeket is lelőhetnek. 

A libanoni szervezet al-Manar néven ismert televíziós állomása a francia Eutelsat jóvoltából nemcsak Franciaországban, de egész Európában zavartalanul nézhető. Francia zsidó szervezetek akkor kezdtek el tiltakozni, amikor 2003 októberében, Ramadán hónapban e csatorna sugározta a szír televízió "Al-Satat", a Diaszpóra cím? sorozatát. Ezt az uszító filmsorozatot a hírhedt "Cion bölcseinek jegyzőkönyvei" alapján készítették. A film úgy mutatja be a zsidókat, mint akiknek minden erőfeszítésük a világ feletti uralom megszerzésére irányul, sőt a filmben megelevenedik a klasszikus keresztény zsidóellenes vérvád is. Amikor francia zsidó vezetők megmutatták a filmet Raffarin kormányfőnek, ő ígéretet tett arra, hogy módosítja a médiatörvényt annak érdekében, hogy lehetővé tegye a sugárzási engedély megvonását, ha az a közrendre veszélyt jelent. Ez alapján be is tiltották a kurd PKK televíziós csatornáját, az al-Manart azonban nem. A francia televíziós hatóság ugyanis bejelentette: biztosítékokat kapott a Hezbollahtól, hogy a jövőben a csatorna nem sugároz gyűlöletkeltő anyagokat, és ezért a sugárzást engedélyezte. 

Az al-Manar szóvivője elégedetten állapította meg: "Izrael és a cionista lobbi akciója kudarcba fulladt, hogy megállítsa az arab csatorna sugárzását Franciaországban és egész Európában." A televízió hétvégi játékában, a "Küldetésben" az a győztes jutalma, hogy szimbolikusan behatolhat Jeruzsálembe és felszabadíthatja azt a cionistáktól. December 2-án egy adásban azzal vádolták Izraelt, hogy emberiségellenes bűncselekményeket követett el, és olyan árukat szállít arab országoknak, amelyek AIDS-et terjesztenek. 

A francia államtanács újabb döntésével csak azzal a feltétellel engedélyezte az uszító csatorna további működését, ha az programját a francia törvényekhez igazítja. Ha nem teszi, az Eutelsatnak be kell szüntetnie sugárzását.

Nemcsak a Hezbollah élvezi az Európai Unió védelmét. A múlt héten Javier Solana találkozott titokban az EU által betiltott Hamasz iszlám terrorszervezet képviselőivel. Solana biztosította a Hamaszt, hogy – amennyiben politikai párttá szerveződnek – a jövőben anyagi és politikai támogatásban részesülnek. Ez a támogatás azonban közvetett eszközökkel ma is folyik. Londonban például az Interpal néven bejegyzett palesztin jótékonysági alapítvány évente négymillió dollárt utal át a Hamasz számlájára. Az Alapítvány vagyonát az Egyesült Államokban zárolták, számláit befagyasztották. A londoni Charity Commission azonban – egy hónapos vizsgálatot követően – kiderítette, hogy az alapítvány a brit törvények keretei között szabályosan támogathatja a terrorszervezetek listájára sorolt Hamaszt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!