hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bestiális gyávaság
Egész családot mészárolt le a palesztin sorozatgyilkos

2004. 05. 09.
Ezrek kísérték utolsó útjára Tali Hatuel édesanyát és négy kislányát, miután egy hidegvérű palesztin sorozatgyilkos a kocsijukban végzett velük múlt vasárnap a Gázai övezetben fekvő Kissufim úton. A harmincnégy éves, nyolc hónapos terhes Hatuelt és lányait, a tizenegy éves Hilát, a kilencéves Hadart, a hétéves Ronit és a kétéves Meravot közvetlen közelről, egyesével mészárolta le a gyilkos, miután egy kezdő lövéssel megállásra kényszerítette az autójukat. Végül golyózáporral szórta tele a gépkocsit, hogy még egyszer megbizonyosodjanak afelől, hogy annak összes utasa életét vesztette. A terroristát a helyszínre érkező izraeli katonák tűzharcban megölték. 



A Reuters hírügynökség nemzetközi fotószolgálata a vasárnapi gázai mészárlásról három képet tett közzé. Ezek közül kettőn a lelőtt – és már fegyvertelen – palesztin terrorista látható marcona izraeli katonák gyűrűjében. Egy képen (ez látható fenn) az üres gépkocsi látható, amelyben a négy kislányt lemészárolták. Az eredeti képaláírás szerint "egy palesztin fegyveres egy várandós zsidó telepest és négy lányát lőtte le Gázában vasárnap, miközben Ariel Saron izraeli miniszterelnök pártjának tagjai a terület kiürítésének vitatott tervéről szavaztak." Az áldozatok – a terhes anya és gyermekei – arcképét a hírügynökség szerkesztői nem tartották közlésre érdemesnek. A lapunkban közzétett fotó a palesztin terror áldozatainak emléket állító internetes oldalról származik. A kis képen a harmincnégy éves, nyolc hónapos terhes Tali Hatuel és lányai, a tizenegy éves Hilá, a kilencéves Hadar, a hétéves Roni és a kétéves Merav.

A családapa Davidot, a család egyetlen életben maradt tagját barátai vették körül, mikor megtört hangon mondta el a hagyományos siratóimát az izraeli Askelon városának új temetőjében. "Tudtuk, hogy a következő fiú lesz, és nagyon boldogok voltunk. És most mindennek vége" – mondta David a temetést követően.

Tali Hatuel szociális munkásként dolgozott olyan családok mellett, amelyeknek valamelyik tagja terrortámadás áldozata lett. "A közeljövőben kellett volna, hogy meglátogasson és vigaszt nyújtson, most viszont férjének van ugyanerre szüksége" – mondta Haim Ben Arieh, a Hatuel család egyik szomszédja. "Igazi izraeli család voltak – jó, csendes és művelt emberek, akik példaértékűen nevelték a gyerekeket. Nagyon nehéz róluk múlt időben beszélni" – tette hozzá. 

Miután iskolás gyerekeit begyűjtötte, Tali éppen iskolaigazgatóként dolgozó férjéért tartott Askelonba, mikor a gyilkos rájuk támadt. A családját váró Dávid a rádióban hallott a terrortámadásról, mire megpróbálta telefonon felhívni a feleségét. Miután ő nem felelt, egypár barátot próbált meg elérni – akik viszont már hallottak a tragédiáról, és egyikük se érezte magát képesnek arra, hogy fogadja 

a hívást. David ezt követően a családja keresésére indult, és Tali apjával szinte egyszerre ért a támadás helyszínére. Apósa csak annyit bírt mondani: "hol van Hila, hogy van Hadar?"

A szélsőséges Iszlám Dzsihád és annak Népi Ellenállás Bizottságai elnevezésű szárnya vállalta magára a felelősséget a mészárlásért, amelyet "hősi" tettnek nevezett egy, az AP sajtóügynökséghez intézett telefonhívásban. (Sz. N.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!