hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Földrengés Marokkóban
Nemzetközi összefogással mentenek

2004. 03. 01.
A Richter-skála szerinti 6,5-es erősség? földrengés rázta meg Marokkó északi részét és a Gibraltári-szorost kedden hajnalban. A csapás leginkább Al Hoceima kikötővárost és néhány, attól nyugatra fekvő szárazföldi falucskát érintett. A halottak száma közel hatszáz, a sebesülteké pedig meghaladja a háromszázat. Több százan maradtak otthon nélkül. A mentési munkálatokat megnehezítette és késleltette, hogy a falvak a földrajzi viszonyok miatt igen nehezen megközelíthetők.Egy marokkói asszony és a lánya házuk romjai előtt Fotó: Reuters

A rengések helyi idő szerint hajnali fél háromkor kezdődtek, amikor még szinte mindenki aludt. Al Hoceima, Észak-Marokkó legnagyobb városa köztudottan szeizmikus területen fekszik, ezért itt a házakat eleve úgy építették, hogy azok ellenállóbbak legyenek a földrengésekkel szemben. A több százezer lakosú városban ezért kisebb volt a pusztítás, mint a szárazföld belsejében fekvő környező falvakban, ahol mintegy harmincezer ember él vályogházakban. Ezek az épületek nem képesek ellenállni a rengéseknek, és egyes jelentések szerint az Ait Kamara nev? település például teljesen lerombolódott. Az epicentrum amerikai tudósok szerint a fővárostól, Rabattól 295 kilométerre volt, kelet-északkelet irányában.

A térség a Rif-hegység lábainál fekszik. A falvakhoz igen szűk és rossz minőség? utak visznek fel, amelyeken még normál körülmények között is többórás autóutat kell megtenni a települések eléréséhez. A területre rendkívüli szegénység jellemző, a lakosság többnyire halászatból és kendertermesztésből él. A főként berberek lakta térség alulfejlett, mivel a kormány itt nem fordított anyagi javakat a modernizálásra. A földrengés áldozatai egyébként többségében nők és gyermekek, mivel a férfiak közül sokan külföldön dolgoznak.

VI. Mohamed uralkodó a mentőalakulatok mellett a hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság és a paramilitáris egységek bevetését is elrendelte. A mentéshez külön alakulatot küldött Franciaország, és segítséget ajánlott fel Spanyolország, Portugália, az Egyesült Államok, valamint Belgium és Németország is, mivel Marokkó erőforrásai nem elegendőek. A sebesültek magas száma miatt a kórházak is túlzsúfoltak, Al Hoceimából például más városokba kellett elszállítani a sérültek egy részét, mert az intézmények teljesen megteltek. Mivel nincs elég mentő sem, az emberek maguk fuvarozták ismerőseiket és rokonaikat az orvosi ellátás helyére, és a lakosok maguk is részt vettek szomszédaik és szeretteik mentésében. Az utórengésektől való félelmük miatt sokan még a következő éjszakát is az utcán töltötték.

Hasonló, hatos erősség? földrengés már 1994-ben is sújtotta Al Hoceima térségét. Sokan, akik azt is átélték, úgy nyilatkoztak, hogy a mostani sokkal erősebbnek érződött. Marokkóban az eddigi legsúlyosabb földrengés 1960-ban volt, a délebbre fekvő Algadír városban és környékén. Akkor csaknem tizenötezer ember vesztette életét. Észak-Afrikát kilenc hónappal ezelőtt, 2003 májusában érték utoljára halálos földlökések: a tragédia akkor Algériában következett be, és közel 2200 halálos áldozatot követelt, illetve mintegy tízezer sebesültet hagyott hátra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!