hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megállt a bécsi gyors

2003. 11. 17.
Ausztriában nem gyakoriak a sztrájkok, azon egyszer? oknál fogva, hogy kevés kivétellel eddig mindig működött a társadalmi partnerség – tehát a munkaadók és munkavállalók a tárgyalóasztalnál oldották meg a problémákat.  Amióta azonban jobboldali a kormány, gyakran jelentős döntéseket hoz meg anélkül, hogy valóban tárgyalna a szakszervezetekkel. Legutóbb az Osztrák Államvasutak, az ÖBB privatizálásáról és négy részre osztásáról született kormánydöntés, amit a parlamentnek még el kell fogadnia. Ez természetesen a vasutasok jogaiba vág. A döntés azonban számos más problémát is felvet. Eddig a vasút volt a legbiztosabb közlekedési eszköz Ausztriában; a változás annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel a biztonság rovására fognak spórolni, hiszen ez így történt eddig mindenütt, ahol a vasutat privatizálták. 



A nagy sztrájkidőszakok

1) 1950: Sztrájkok az áramemelések ellen

2) 1962: Háromnapos acélsztrájk

3) 1965: 24  órás vasutassztrájk

4) 1973: Kétnapos tanársztrájk

5) 1991: Közalkalmazottak figyelmeztető sztrájkja

Az osztrák vasutasok – ugyanakkora személyi állománnyal, mint a svájciak – majdnem kétszer akkora vasúti hálózatot gondoznak.

Lapzártánkkor még nem lehet tudni, meddig tart az 1,2 millió utast érintő munkabeszüntetés. A vasút-igazgatóság azonnali elbocsátással fenyegette meg a sztrájkolókat, ami ellentmond az EU strasbourgi Emberi Jogi Bírósága egyik döntésének, és ezért a szakszervezet jogtalannak tartja.

A vasutas szakszervezet azt reméli, hogy a kormány tárgyalni fog, és hajlandó lenne közvetítőként elfogadni például Thomas Klestil köztársasági elnök személyét. Ha a kormány, amely a parlamentben többségben van, nem hajlandó kompromisszumra, az oda vezethet, hogy a lakosság kívánsága ellenére több teherforgalmat fognak bonyolítani az autópályákon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!