hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ámokfutó tűz Kaliforniában
A Terminátor első próbája

2003. 11. 03.
Az időjárás lehűlését és esőt ígérnek a meteorológusok Kalifornia államban, ahol a futótűz szombat óta tizennyolc emberéletet követelt, közel kétezer otthont és 200 ezer hektár földterületet perzselt fel. Az állam leköszönő kormányzója az elmúlt fél évszázad legnagyobb tűz okozta katasztrófájának nevezte a jelenlegit, Arnold Schwarzenegger újonnan megválasztott kormányzó pedig Washingtonban lobbizik segélyért Kalifornia számára. George W. Bush amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a futótűz érintette térséget. 



Már tűzoltó áldozata is van a katasztrófának. Egyenlőtlen küzdelem Fotó: MTI

Az elmúlt hét szombatján újabb futótűz lángolt fel Kaliforniában. A tűz Los Angelestől keletre és San Bernardinóban elpusztított számos családi házat, és újabb arcvonalat nyitott a már úgyis kimerült tűzoltók előtt az állam déli részén. Az orkánszerű szélben gyorsan terjedő lángok miatt a zsarátnok és a pernye hosszú órákon át lehetetlenné tette az oltó repülőgépek, illetve helikopterek felszállását, így a tűz szinte akadálytalanul terjedhetett. Dél-Kaliforniában igen megnehezíti
a helyzetet a szárazság és a csuklyás szú okozta veszedelem, mivel a kiaszott és háncsevő rovarok által pusztított fák csak szítják a tüzet. 

Ugyancsak a nagy sebességű szél akadályozta az oltási munkálatokat az úgynevezett Grand Prix tűzzel folytatott harcban. Ez San Bernardinótól 15 kilométerre pusztít és – a nyomozók feltételezése szerint – gyújtogatás okozta. Amint ez a tűz terjedt, az illetékesek attól tartottak, hogy megrongálja a villamos vezetékeket, amelyek több mint egymillió lakost látnak el árammal a Los Angeles-medencében. 

Szombaton, kevéssel este hét óra előtt egy harmadik tűzről érkezett jelentés. Ez ugyanott tört ki, ahol korábban a San Bernardino-i. 

A környéket egész napon át füstfelhő takarta, és finom, fehér hamu szállingózott záporszerűen a levegőben. Kalifornia egyes részein a hőmérséklet negyven fok fölé emelkedett, és jó néhány helyről jelentettek tüzeket. A Camp Pendleton tengerészgyalogos-támaszponton, San Diegótól ötven mérföldnyire északra a tűzoltók mintegy 2500 hektáros területen harcoltak a lángokkal, hogy megvédjenek mintegy háromszáz veszélyeztetett házat. Los Angeles megye északi részében Santa Clarita helység közelében a futótűz 2500 hektárnál is nagyobb bokros és fás területet fenyegetett, és átterjedt a Ventura megyében fekvő Simi-völgybe is. A lakosok tízezrei kényszerültek menekülésre a tíz helyen pusztító és gyorsan
elharapózó tüzek elől. A szövetségi, állami és helyi tűzoltók ezrei harcoltak a lángtengerrel. A hivatalos szervek becslése szerint 150 ezer hektárnyi területen pusztított a tűzvész, és egyre újabb helyeken csapott fel. 

A vészhelyzetet országszerte megsínylette a légi forgalom. Los Angeles felett hat-hét órát keringtek leszállás előtt a repülőgépek a füst, korom és pernye miatt. A Szövetségi Repülésügyi Hivatal, amely a kezében tartja egész Dél-Kalifornia légi irányítását, vasárnap reggel 9 órakor kénytelen volt beszüntetni tevékenységét. A késő esti órákban már hivatalosan megerősítették, hogy 850-nél is több családi ház elpusztult, de azt is megállapították, hogy sok más épület a lángok martaléka lett olyan helyeken, amelyeket a tűzoltók még nem tudtak megközelíteni. Tucatnál is több menedékhelyet állítottak fel azok számára, akik elvesztették vagy elhagyni kényszerültek otthonukat. Az utakon hófúvásszerűen vitte a szél a hamut, pernyét, a talajt szintén másfél centiméteres hamuréteg borította. Az eget egyes körzetekben úgy elsötétítette a füst, hogy az automata érzékelők felgyújtották a kültéri lámpákat. Az autópályák és hegyi utak több száz mérföldes szakaszait zárták le a hatóságok minden forgalom elől, kivételt csak a belépő tűzoltók és a kifelé haladó mentőosztagok képeztek. A lángokat kilencven kilométer sebességű szélviharok élesztették nagyobbra, és a levegő különösen alacsony páratartalma csak fokozta a veszélyt. 

Hétfőn a tüzek még mindig szinte akadálytalanul terjedtek Dél-Kalifornia nagy részén, és a tűzoltók Los Angeles északnyugati szélén kétségbeesett kísérletet tettek a város és a tengerparton fekvő Malibu védelmére. Miután az egész napot azzal töltötték, hogy tikkasztó hőségben megkíséreljék
visszaszorítani a simi tüzet az északabbra fekvő kanyonokba, a tűzoltók úgy határoztak: tűzzel harcolnak a tűz ellen. "Ha vesztesként kerülünk ki, akkor találkozunk a tengerparton hozzávetőleg három nap múlva. Amennyiben itt elhalad mellettünk, akkor nyitva előtte az út Malibu felé" – szögezte le a Los Angeles Megyei Tűzoltóság főnöke, akinek emberei megkísérelték megállítani a három tűz közül a legnagyobbat, amely felégette Dél-Kalifornia jókora részét, a múlt hét csütörtöke óta felemésztett több mint 900 épületet, és megölt legalább 14 személyt. A nagy tüzek ugyan továbbra is akadálytalanul égnek, a lanyhuló sebességű szelek következtében azonban lelassult a lángok terjedése. 

A tűzoltók hősies küzdelme egy perc megállás nélkül folyik. A meteorológiai előrejelzések szerint talán a természet is segítségükre siet az esővel és a lehűlő levegővel, így sikerülhet megakadályozni, hogy a lángok
átterjedjenek Los Angeles városára. Kaliforniában jelenleg tíz nagyobb tűzvész tombol, és további áldozatokra lehet számítani, hiszen számos helyen még nem lehet tudni, hányan égtek benn a házakban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!