hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Véráztatta jubileum
Saron: a cselekvés következik

2003. 09. 15.
Ariel Saron izraeli kormányfő lerövidítette történelmi jelentőség? indiai látogatását, hogy részt vehessen a biztonsági kabinet ülésén. Itt határoznak arról, hogy miképpen válaszoljanak a kedd este végrehajtott robbantásos merényletre, amelynek legkevesebb tizenöt halálos áldozata és több mint ötven sebesültje van. 

A késő délután elkövetett öngyilkos merénylet célpontja Rison Le Cionban a Criffin katonai bázis és az Aszaf Harofe kórház közvetlen közelében álló buszmegálló volt. A merénylő, akinek bombáját – iszlám szokás szerint – szögekkel és fémdarabokkal szerelték fel, a buszra várakozó katonák csoportja között robbantotta fel magát. A robbantásban legkevesebb heten haltak meg. 

A második merénylet célpontjául a jeruzsálemi történelmi német negyed Hillélről elnevezett kávézóját szemelték ki. A támadó magyar idő szerint nem sokkal 22 óra előtt, rövid dulakodás után jutott be a közkedvelt szórakozóhelyre, és felrobbantotta a testére erősített szerkezetet. Legkevesebb hét izraelit ölt meg, több tucat a sebesültek száma. 

A Hamasz Izzadin el-Kasszem katonai szárnya üdvözölte a kettős merényletet, de nem vállalta értük a felelősséget. A két öngyilkos merénylő a palesztin források szerint ugyanazon családhoz tartozó Ihab Abu-Szalim és Ramed Abu-Szalim volt, akik mindketten a Ramallahtól északnyugatra fekvő Rantisz falu lakosai és a Hamasz terroristái voltak, valamint a ramallahi Bir Zeit Egyetem hallgatói. Úgy tűnik, hogy a két
merényletet összehangolták. A Hamasz korábban megesküdött, hogy megbosszulja az alapító Ahmed Jaszin sejk ellen múlt szombaton elkövetett rakétatámadást. A tolókocsihoz kötött sejk könnyebb sebesülésekkel élte túl az akciót. Izraeli katonai szakértők azonban emlékeztetnek arra, hogy a Hamasztól érkező terrorfenyegetések folyamatosak, és egy ilyen kettős merénylet több hónapos előkészítést követel. A merényletek hírére Hamasz-hívek lepték el a gázai utcákat, akik örömük kifejezésére cukorkákat osztogattak a palesztin lakosok körében. 

Néhány napja Arafat halottnak nyilvánította az Oroszországból, az Egyesült Államokból, az ENSZ-ből és az Európai Unióból álló kvartett békemenetrendjét, az úgynevezett útitervet. Mahmud Abbasz palesztin kormányfő is benyújtotta lemondását, amelyet Arafat elfogadott, és helyére Ahmed Koreit, a Palesztin Törvényhozó Testület elnökét nevezte ki. A Palesztin Hatóság még a merényletek előtt Izraelt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Az új miniszterelnök pedig azzal a feltétellel fogadta el Arafat megbízatását, hogy a kvartett nyomást gyakorol a zsidó államra az Útiterv kötelezettségeinek teljesítésében. 

Arafat szavait tettek követték. A Hamasz két gyilkos akciója végérvényesen megpecsételte a kvartett kezdeményezésének sorsát, ugyanakkor Washington és Brüsszel ezt nem fogadja el. A Powell vezette amerikai külügyminisztérium abban reménykedik, hogy az új palesztin miniszterelnök nagyobb eséllyel veheti fel a harcot a terrorizmussal. Az Európai Unió pedig annak a reményének adott hangot, hogy Mahmud Abbasz valamikor ismét miniszterelnök lehet. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!