hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irak – a taktikai háború már tart

2003. 01. 20.
Vigyázz! – figyelmezteti már hosszú évek óta az amerikai légierő az irakiakat, és gépei ott járőröznek a repüléstilalmi övezetben nap, mint nap. Kész! – az USA tervezett telepítési létszámának a fele már szinte szuronyt szegezve várja Bush elnök parancsát, ami minden valószínűség szerint február közepéig, de lehet, hogy végéig nem fog elhangzani. 



Iraki női önkéntesek felvonulása Bagdadban. Rajtra készen Fotó: Reuters

A "rajt" ideje tehát nem érkezett el és addig még sok a tennivaló. Egészen a közelmúltig a fő hangsúly a felszerelés, lőszer és más ellátmányok odaszállítására, nem kevésbé az utánpótlást, a parancsnoksági ellenőrzést, illetve a földi erők fogadását és irányítását végző szakszolgálatosok elhelyezésére esett. Ezek a legutóbbi parancsok azonban a hadmozdulatok fontos és új szakaszát jelezték, nevezetesen a derékhad áthelyezését, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljon Szaddám Husszein elnökre a lefegyverzés végrehajtása érdekében, végső fokon pedig eleget tegyen Bush elnök parancsának és eltávolítsa az iraki államfőt tisztségéből, ha nem hajlandó az együttműködésre. Az ilyen nagy létszámú erő összevonása Kuvait, Katar, Omán, Szaúd-Arábia és esetleg Törökország területén több hetet vesz igénybe, jóllehet a körzetben már ott állomásozó csapatok szükség esetén azonnal is képesek lennének támadásba lendülni.



Amerikai hadgyakorlat a sivatagban Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!