hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bush államot ígért feltételekkel

2002. 06. 30.
Bush elnök már egy hete készült arra, hogy ismertesse az amerikai néppel és a világgal állásfoglalását a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, az izraeli polgárok ellen újra és újra elkövetett merényletek azonban több ízben halasztásra, illetve további megfontolásokra késztették. Végre hétfőn nyilvánosságra hozta véleményét. "A Közel-Kelet polgárai már túlságosan hosszú ideje élnek halál és félelem közepette. Néhány ember gyűlölete túszul tartja fogva sokak reményeit. A szélsőség és terror erői ártatlanok meggyilkolása árán tesznek kísérletet a haladás és a béke eltiprására" – kezdte beszédét az amerikai államfő, majd kifejtette: a palesztinoknak le kell váltaniuk Arafatot, mielőtt az Egyesült Államok hajlandó támogatni egy független palesztin állam létrehozását. Beszédében sokkal keményebb hangot ütött meg a palesztinokkal szemben, mint eddig bármikor, azzal a kifejezett céllal, hogy megszüntesse a majdnem tizenkilenc hónapja folyó véres támadásokat Izrael ellen, nem kevésbé a kemény katonai ellentámadásokat Ciszjordániában és a Gázai övezetben. 



Ramallah kerítés mögött. Szigorúan ellenőrzött határok Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok eddig még sohasem szabta az önálló palesztin állam feltételéül Arafat elmozdítását. Bush nem említette ugyan név szerint a palesztin vezetőt, de nyilvánvalóvá tette a palesztin államiság árát. Az elnök hathatós támogatásáról biztosította Saron izraeli kormányfő álláspontját – amelyet eddig nem fogadott el – mondván, hogy nem kezdődhetnek tárgyalások mindaddig, amíg Arafatot le nem váltják. 

Bush beszéde nem egészen huszonnégy órával Kanadába érkezése előtt hangzott el, ahol részt vett az iparilag fejlett országok szokásos évi csúcstalálkozóján. Szinte bizonyosra vehető, hogy az amerikai államfő megkísérelte mind az európai vezetők, mind Japán és Oroszország támogatásának elnyerését új közel-keleti politikájához. 

Felettébb jelentős változásnak számít Bush április 4-i beszédéhez képest, hogy ezúttal nem tett felszólítást az izraeli csapatok kivonására Ciszjordániá-ból, amíg a palesztinok véget nem vetnek az erőszaknak. 

Egyes palesztin illetékesek panasszal éltek, mivel szerintük a megszabott feltételek – a szabad választásoktól a korrupció csökkentésén át az Izraelt támadó terrorcsoportok felszámolásáig – olyan széles körűek, hogy Bush beszédét csak úgy lehet tekinteni, mint halogatási taktikát. Az izraeli vezetők kitörő örömmel fogadták az amerikai államfő beszédét, és annak a reményüknek adtak hangot, hogy végre talán lecserélik Arafatot, és helyette egy új, békét akaró vezetőség kezébe adják a gyeplőszárat. "Ma este az elnök bejelentette Jasszer Arafat hivatalos politikai halálát. Az egész beszéd alatt arra gondoltam, hogy ez a mézesmadzag, és most jön majd a hideg zuhany, de nem jött, hiszen nem is érdemeljük meg" – nyilatkozta egy izraeli illetékes.

Iszmail Abu Sanab, a szélsőséges Hamasz terrorcsoport egyik vezetője, számos közelmúltbeli öngyilkos merénylet szervezője másfajta reményt fejezett ki. Nevezetesen, hogy talán Arafat és a Palesztin Hatóság végre megengedi az igazi palesztin erőszak kibontakozását. "Remélem, a Palesztin Hatóság most majd megérti, hogy támogatnia kell az ellenállást ahelyett, hogy a Nyugat után szaladna." A Gáza városában élő mérnök megállapította: "Arafat elvesztette az amerikai kormány támogatását az átlag palesztinokéval együtt." 

A palesztinok egyébként azt remélték, hogy Bush elnök izraeli kivonulást fog sürgetni, ehelyett azonban hangsúlyozta: Izraelnek szüksége van az önvédelemre. "A választás határozott és egyszer?… Az idő eljött mindenki számára, aki érdekelt ebben a viszályban, hogy a békét, a reményt és az életet válassza" – fejezte be beszédét Bush elnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!