hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vér és vér
A dráma folytatódik

2002. 03. 03.
Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére a palesztin terror tovább szedi áldozatait Izraelben. A hét végén három palesztin öngyilkos merénylőt tett ártalmatlanná a biztonsági szolgálat és az izraeli polgárok ébersége. Az elmúlt tíz napban hét további fegyveres támadást előztek meg, amelyek nemcsak zsidó telepesek és katonák, de az Izraelen belüli polgári lakosság ellen is irányultak volna. Az izraeli titkosszolgálat, a Sabak szerint ennek az az oka, hogy Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére sem adott ki "Tüzet szüntess!" parancsot az autonómia területén működő terrorszervezeteknek, és semmit sem tett a terror infrastruktúrájának felszámolására. Inkább tárgyalásokra és megállapodásokra törekszik, azzal a céllal, hogy az egyes szervezetek csak ideiglenesen függeszszék fel fegyveres tevékenységüket. Ez is bizonyítja, hogy a palesztin vezetőnek a tűzszünet nem stratégiai kérdés, sokkal inkább taktikai manőver annak érdekében, hogy viszszanyerje mozgásszabadságát, és segítse az Európai Unió nevében eljáró Javier Solana diplomáciai kampányát. 



Aknatámadásra buzdító graffitik a Gázai övezetben. Büszkék a terrorra Fotó: Reuters

Az elmúlt tíz napban huszonkilenc fegyveres terrortámadás során tizenkilenc izraelit öltek meg palesztin terrorcsoportok. Hét támadást a biztonsági szolgálat hiúsított meg, tizenhét más esetben a szolgálat konkrét előrejelzést kapott a terroristák neveivel a támadás célpontjáról és idejéről. Jasszer Arafat szavahihetőségét (ha egyáltalán volt neki ilyen) erősen megtépázta, hogy a támadások felét a saját irányítása alá tartozó Tanzim és az Al-Aksza Mártírjai hajtották végre. A palesztin terror halálos áldozatainak száma 284-re emelkedett, míg a sebesültek száma 2877. Miközben e sorokat írom, a jeruzsálemi rádió hírszolgálata újabb izraeli áldozatot jelentett be. Jeruzsálem Talpiot ipari negyedében egy palesztin munkás megölt egy izraelit abban az üzemben, ahol öt éve együtt dolgoztak.

Növekedett a fegyveres támadások száma az izraeli katonaság által a terrorizmus megelőzésére létesített útszakaszoknál is. Ez polgári áldozatokkal is jár, ha az áthaladó palesztin gépkocsik nem engedelmeskednek a katonák utasításainak. Az ellenőrző ponton – annak ellenére, hogy ez kötelező – nem állnak meg, hanem megkísérlik erőszakkal áttörni azt. Ez történt a napokban is, amikor izraeli katonák megsebesítették a huszonkét éves palesztin Majszun Alhajeket, aki szülni készült. Férjét megölték, apósát pedig súlyosan megsebesítették a Nablusztól délre fekvő izraeli úttorlasznál. Mindhárman a nabluszi Rafidia Kórházba igyekeztek az autóban, amikor – nem engedelmeskedve a parancsnak – nagy sebességgel hajtottak tovább. Amikor autójuk áttörte az útakadályt, a katonák tüzet nyitottak rájuk. Később elsősegélyt nyújtottak, majd egy palesztin mentőkocsi a kórházba szállította a sebesülteket. A férj még a kocsiban meghalt, az apját súlyos állapotban, nyak és mellsérülésekkel szállították a kórházba. Az asszony a kórházba való megérkezését követően három perccel egészséges leánygyermeket hozott a világra. Két nappal korábban a huszonhét éves Sadiah Skadeh hasonlóan sebesült meg, ő is egészséges lánygyermeket szült. Az úttorlaszoknál fokozott készültség volt érvényben, mivel a biztonsági szolgálat előzetesen öngyilkos merényletek közvetlen lehetőségére figyelmeztetett. 

Ugyanazon a napon a Fatah terrorbrigádja, az Al-Aksza Mártírjai három izraelit ölt meg, tízet pedig megsebesítettek két különböző terrormerényletben. Tekoa közelében lesből nyitottak tüzet egy izraeli rendszámú személyautóra. A benne ülő sofőrt, Av-raham Fischt és Aharon Gorovot agyonlőtték, a sofőr lányát, a terhessége harmic-hatodik hetében járó Támár Lipschitzet hason lőtték. Mellette ülő négyéves kislánya csodával határos módon sértetlen maradt, mivel – bár korábban már kérte – mégsem vették le róla a nehéz golyóálló mellényt. A terhes nőt az Ein Keremben levő Hadassza Kórházba szállították, ahol császármetszéssel egészséges lánygyermeknek adott életet. Az anya állapota súlyos, de stabil. Az orvosok szerint életét nagy valószínűséggel terhessége mentette meg. Lipschitzet hasán érte a lövés, a megvastagodott méhizomzat azonban lelassította a golyót, és létfontosságú szervei a terhesség miatt valamivel arrébb nyomódtak, így azokat elkerülte a golyó. A magzatot szintén nem érte sérülés, bár az igen kicsin múlott. A terroristák sértetlenül menekültek a közeli Palesztin Autonómia területére. A két halálos áldozattal a Gush Etzionban a palesztin terror izraeli polgári áldozatainak száma tizenhétre emelkedett.

A másik helyszínen, Jeruzsálem Neve Jaakov külvárosában a Fatah terroristája nyitott tüzet a 25-ös autóbusz végállomásán várakozókra. A merénylő tíz embert sebesített meg. Közülük egy huszonegy éves rendőrnő meghalt, egy másik sebesült állapota pedig válságos. A járókelőkre válogatás nélkül tüzelő terroristát a helyszínre siető rendőrök és a lakosok közösen fékezték meg. A merénylő négy egész tárat kilőtt, mire sikerült őt ártalmatlanná tenni: a helybéli lakosok bilincselték meg, mivel a rendőrök megsebesültek a lövöldözésben. A terroristát őrizet alatt a Hadassza Kórház Ein Kerem-i részlegébe szállították. Egy szemtanú, Daniel Binjamin éppen televíziót nézett, amikor hallotta, hogy az utcán lövöldöznek. Az ablakon kinézve látta, amint a palesztin fegyveres halomra lövi a járókelőket. A palesztin is felfigyelt rá, és fegyverének csövét az ablakra irányította. "Láttam, amint célba vett, és akkor azonnal a földre vetettem magam." Egy másodperccel később géppisztolysorozat süvített el felette. 

A Neve Jaakov merényletek gyakori színhelye. Novemberben egy palesztin két iskolás diákot ölt meg, amikor tüzet nyitott a 25-ös számú autóbusz utasaira. A Jeruzsálemet körülkerítő biztonsági kerítés Neve Jaakovot is védeni fogja a közeli arab falvakból beszivárgó fegyveres terroristáktól.

A terror tehát továbbra is szedi polgári áldozatait. A diplomáciai erőfeszítések továbbra sem hoztak eredményt, mint ahogy hamvába halt az a szaúdi kezdeményezés is, amelyet Abdullah szaúdi herceg indított útjára a The New York Times szerkesztői, Siegman és Friedman közvetítésével. A javaslat szerint amennyiben Izrael teljesen visszavonul az 1967-ben elfoglalt területekről, Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izrael állammal. Móse Kacav államfő jeruzsálemi látogatásra hívta meg a szaúdi trónörököst és kijelentette, hogy ha viszontmeghívást kapna a sivatagi királyságból, nem utasítaná vissza azt. Hasonló ajánlatot tett Ariel Saron kormányfő is egy közvetlen találkozóra, hogy a javaslat részleteit is megismerhesse. Az izraeli meghívásokat a Fahd király betegsége miatt is érdemben kormányzó legfőbb szaúdi méltóság azonban visszautasította. A szaúdi javaslat legfőbb hiányossága, hogy a palesztin terror-infrastruktúrát érintetlenül hagyva követeli, hogy Izrael vonuljon vissza az 1967-es júniusi háború előtti határokra. Így – bár az izraeli vezetők hangsúlyozzák ennek fontosságát – pillanatnyilag semmi realitása nincsen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!