hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 03. 01. (VI/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tom Lantos Amerika hangja

Azt tanácsolom a magyar választóknak, hogy éljenek a szabad társadalomban az állampolgárok számára a jogaik érvényesítéséhez rendelkezésre álló legfontosabb eszközzel: a titkos szavazással – mondta a héten magánlátogatáson Budapesten tartózkodó Tom Lantos. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti társelnöke a Hetek kérdésre kijelentette: a magyarországi szélsőséges jelenségek erősödése is azt jelzi, hogy régi adósság a budapesti Holokauszt Múzeum megnyitása. 

Pearl, az elveszett gyöngy

A hatóságok a kezükbe került videofelvétel alapján megerősítették: a január 23-án elrabolt Daniel Pearlt fogva tartói kivégezték. Az elkövetők után még folyik a nyomozás, bár a pakisztáni rendőrség már több gyanúsítottat is őrizetbe vett.

Vér és vér

Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére a palesztin terror tovább szedi áldozatait Izraelben. A hét végén három palesztin öngyilkos merénylőt tett ártalmatlanná a biztonsági szolgálat és az izraeli polgárok ébersége. Az elmúlt tíz napban hét további fegyveres támadást előztek meg, amelyek nemcsak zsidó telepesek és katonák, de az Izraelen belüli polgári lakosság ellen is irányultak volna. Az izraeli titkosszolgálat, a Sabak szerint ennek az az oka, hogy Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére sem adott ki "Tüzet szüntess!" parancsot az autonómia területén működő terrorszervezeteknek, és semmit sem tett a terror infrastruktúrájának felszámolására. Inkább tárgyalásokra és megállapodásokra törekszik, azzal a céllal, hogy az egyes szervezetek csak ideiglenesen függeszszék fel fegyveres tevékenységüket. Ez is bizonyítja, hogy a palesztin vezetőnek a tűzszünet nem stratégiai kérdés, sokkal inkább taktikai manőver annak érdekében, hogy viszszanyerje mozgásszabadságát, és segítse az Európai Unió nevében eljáró Javier Solana diplomáciai kampányát. 

Elkapják a fenegyereket?

Előkerült a tavaly ősszel Amerika-szerte rettenetet kiváltó lépfenespóra tartalmú levelek feladója – legalábbis ezt állítja az Amerikai Tudósok Szövetségének egyik munkatársa. A Szövetségi Nyomozóhivatal és a Fehér Ház azonban cáfolja a hírt. 

Belföld

Kövér: követelmény a paranoia

A paranoia nála már életösztön, politikusként pedig érvényesülési feltétel és hivatali kötelesség is egyben – bizonygatta Kövér László a budafoki választóknak, majd szavaival ismét megerősítette azok gyanúját, akik a kampány eldurvulásáért a jobboldalt teszik felelőssé. 

Pengeélen táncolók

A közvélemény-kutatóknak ma napról napra újabb adatok állnak rendelkezésére. "Minden attól függ, hogy például milyen tüntetés zajlott aznap" – jellemezte a kampány helyzetét lapunknak Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója. Ez részben magyarázatot ad a kutatócégek adatai között mutatkozó eltérésekre is. Egy dolog azonban egyértelműen látszik: a két nagy párt között rendkívül szoros a "meccs". A legújabb adatok az MSZP előnyét állapítják meg, valamint látható az is, hogy kevesebb jelölt lesz, lévén kevesebb a párt, amely jelöltet állíthat.

Centrumban a mérsékelt hang

A parlamenti küszöb átlépése a célunk – hangzott el hétfőn egy pécsi sajtótájékoztatón, ahol Kupa Mihály elnök bemutatta a Centrum Párt baranyai jelöltjeit, akik között a nyugdíjas bányásztól az orvosig több társadalmi réteg is képviseltette magát. Amolyan igazi kampánykörúton, kellemes programok keretében ismerkedtek a párt vezetői a baranyai polgárokkal.

Egymillió a riport után

Január 25-ei számunkban Tihanyi Péter:  Magyarország, amit szívesen rejtesz cím? riportja bemutatta a Dankó utcai Oltalom Kórházat, ahol hajléktalanokat, szegényeket, a lét alsó szintjére süllyedt embereket ápolnak. A cikk nyomán a Hit Gyülekezete egymillió forint segítséget ajánlott fel a kórház számára. A kórháznak legégetőbb módon egy számítógépes rendszerre volt szüksége. A Gyülekezet ezt megvásárolta és február 22-én délelőtt Tihanyi Péter, a Gyülekezet képviselője jelenlétében átadta a kórház főorvosának az ajándékot.

Hit és értékek

A fasizmus pápai támasza

Felszállt a füst a Vatikánban: a héten bejelentették, hogy a pápa október 6-án Rómában szentté avatja az Opus Dei szerzetesrend spanyol alapítóját, Josemaría Escrivát. Az ünnepi eseményre több száz ezer zarándokot várnak a Vatikánba. Az Opus Dei "nagyon bátorítónak értékeli II. János Pál pápa támogatását" – nyilatkozta Javier Echevarria, a rend prelátusa a spanyol El Pais cím? lapnak. Elmúlt heti számunkban felidéztük a spanyol köztársaság válságához, majd a véres polgárháborúhoz vezető időszakot. A polgárháború kitörése után a spanyol katolikus egyház nem sokáig habozott, hogy melyik oldalra álljon: a püspöki kar 1937. július 1-jén kiadott pásztorlevelében kommunistaellenes keresztes háborúnak minősítette Franco tábornok harcát a köztársaságot védő baloldal ellen. Az újjáéledő spanyol militáns katolicizmus kínálta az ugródeszkát az Opus Dei alapítójának, hogy mozgalma számára előbb országos, majd nemzetközi tekintélyt építsen ki.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!