hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkapják a fenegyereket?

2002. 03. 03.
Előkerült a tavaly ősszel Amerika-szerte rettenetet kiváltó lépfenespóra tartalmú levelek feladója – legalábbis ezt állítja az Amerikai Tudósok Szövetségének egyik munkatársa. A Szövetségi Nyomozóhivatal és a Fehér Ház azonban cáfolja a hírt. 

A lépfeneterror-ügy kapcsán az Amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) az elmúlt négy hónap során több száz gyanúsítottat hallgatott ki, majd végül egy ötven főre szűkített lista segítségével jutott el ahhoz a kutatóhoz, aki állítólag korábban az amerikai hadsereg Fertőző Betegségek Orvosi Kutatóintézeté-ben dolgozott. A Fort Detrick-beli laboratóriumban a kormány megbízásából és pénzügyi támogatásával titkos biológiai kísérletek folynak, így a gyanúsítottnak alkalma volt közelebbről is elsajátítania az anthraxtörzsek fegyverként történő felhasználásának módjait. Az elkövető – a laboratórium alkalmazottjaként – részesült lépfene elleni oltásban, valamint kellő információhoz juthatott azt illetően, miként kell a spórákat úgy módosítani, hogy azok légi úton terjedő állapotban maradjanak. 

A Fort Detrick-i kapcsolatot látszik alátámasztani az is, hogy a Tom Daschle dél-dakotai, valamint Patrick J. Leahy vermonti szenátor irodájába küldött levelekben található anyag megegyezett az ott tárolt anthraxtörzsekkel. További bizonyítékul szolgál, hogy a Daschle-levélben érkezett lépfene amerikai intézetekben használt kovát tartalmazott, ám nem volt benne bentonit, amit általában külföldi laboratóriumok – így például Irak is – alkalmaznak. 

Az egyelőre meg nem nevezett gyanúsított kutatót az értesülések szerint már két ízben is elbocsátották kormányállásából. Október óta az FBI többször kihallgatta, és házkutatást is tartottak nála, amely során számtalan vegyi elemet találtak, anthraxot azonban nem.

"Nem is értem, miért telt ennyi időbe, hogy az FBI azonosítsa a gyanúsítottat, hiszen meglehetősen szűk azoknak a köre, akik megfelelő technikai ismerettel rendelkeznek egy ilyen akció végrehajtására" – vélekedett a "lépfenepostással" kapcsolatosan a New York-i Egyetem mikrobiológusa, Barbara Hatch Rosenberg. Rosenberg megbízható forrásokra hivatkozva egy múlt hét végi előadáson ismertette a fent leírt fejleményeket. 

Az elmélet valóban logikus és rendkívül meggyőző – azonban úgy tűnik, mégis csak van egy hibája. Nevezetesen az, hogy a Szövetségi Nyomozóhivatal szerint egy szó sem igaz belőle. Az FBI szóvivője annyit mondott, hogy a több hónapos nyomozás során egyértelművé vált: mindenképpen amerikai állampolgárról van szó, olyanról, aki "világos, racionális gondolkodású, rendkívül összeszedett" személy, akinek szabad bejárása lehetett vagy lehet a levelekben talált anthraxtörzseket tároló biológiai laboratóriumokba. Ennek alapján több száz személyt kihallgattak, és létezik már egy szűk, tizennyolc-húsz nevet tartalmazó lista a potenciális elkövetőkről, eddig azonban még mindenkinek sikerült pár nap alatt tisztáznia magát. "Első számú gyanúsítottunk azonban nincs az ügyben" – állította az FBI szóvivője, s a Fehér Ház szintén cáfolta Rosenberg elméletét. Az FBI egyébként január végén megduplázta, vagyis 2,5 millió dollárra emelte azt az összeget, amellyel a nyomozást lényegesen elősegítő információt jutalmaznák.

Rosenberg ennek ellenére szilárdan kitart állítása mellett, s szerinte az FBI szándékosan húzza az időt, hiszen egyrészt az igazság feltárásával a kormánynak nyilvánosan is be kellene ismernie, hogy biológiai fegyverkísérleteket végez, másfelől pedig elképzelhető, hogy a "lépfenepostás" olyan ismeretek birtokába juthatott, amelyeket a kormány nem feltétlenül szeretne a sajtóban viszontlátni. "Úgy tűnik, teljesen biztos abban [az elkövető], hogy megúszhatja a dolgot. Lehetséges, hogy olyan ismeret van a birtokában, amelyről úgy véli: azonkívül, hogy megvédi az FBI-tól, súlyos károkat okozhat az Egyesült Államoknak" – vélekedik Rosenberg, aki szerint félő, hogy az FBI ezért megpróbálja csendben kivonni a nyilvánosság érdeklődési köréből a kérdéses tudóst, hogy egyáltalán semmilyen információ ne szivároghasson ki. 

Mint ismeretes, a szeptember 11-ei támadást követően postára adott, elsősorban politikusokat, illetve a média különböző szerveit célpontba vevő, lépfene tartalmú küldemények összesen öt ember életét követelték, tizenhárman fertőződtek meg, és több ezer ember kapott védőoltást. Számos intézményt, köztük postahivatalokat hosszabb időre be kellett zárni, illetve a kormányhivatal több irodájában is két hónapra fel kellett függeszteni a munkát. 

A múlt héten egyébként betegségéből felépülve ismét munkába állhatott a lépfenespórák egyik áldozata, a hetvennégy éves Ernesto Blanco. Blanco az American Media Inc. Boca Raton-i irodájában dolgozott, s a lépfenespórát az épület postai részlegénél lélegezte be. Blanco huszonhárom napot töltött kórházban, teljes felépülése pedig négy hónapot vett igénybe. Decemberig Ciprót szedett, ám a mai napig is gyógyszeres kezelés alatt áll. Igaz, hogy több személy is meggyógyult a lépfenebetegségből, ám egyikük állapota sem volt annyira súlyos, mint Ernestóé. 


Ciántámadás készült a római követség ellen

Nem világos, hogy robbantani vagy mérgezni akartak azok a marokkói terroristák, akiket az olasz rendőrség tartóztatott le a múlt héten. A négy marokkói – akiknél hamis papírokat, térképeket és szélsőséges iszlám üzeneteket tartalmazó videokazettákat találtak – az USA nagykövetsége ellen készített elő merényletet. A terroristáknál öt kilogrammnyi káliumferricianidot találtak, amelyet lehet, hogy a Róma alatt található csatornarendszeren keresztül akartak a vízbe juttatni. Ez a mennyiség nem okozott volna komoly problémát. Az is elképzelhető azonban, hogy a terroristák a vegyszert robbantásnál akarták felhasználni, ami viszont jóval drámaibb következményekkel járt volna. Mindeközben újabb anthrax-riasztás volt a hétvégén az Egyesült Államokban. Ezúttal a hadsereg Fort McPherson-i létesítményében találtak egy gyanús fehér port tartalmazó postai küldeményt. Annak ellenére, hogy a létesítményen tartózkodó katonák többsége kapott anthrax elleni oltást – a civilek nem –, a hadsereg rögtön értesítette az USA Járványügyi Központját (CDC), mely szerint elképzelhető, hogy a csomagban nem anthrax volt. A múlt év végi halálos anthrax-megbetegedések miatt azonban a CDC munkatársai teljesen úgy kezelik a helyzetet, mintha valós veszélyről lenne szó: a csomaggal kapcsolatba került személyeket elkülönítették és megfigyelés alatt tartják. 

Annak ellenére, hogy az anthrax-pánik ez év elejére jelentősen alábbhagyott, a NATO céltudatosan készül a biológiai fegyverek elleni védekezésre – jelentette be George Robertson NATO-főtitkár a Der Spiegel cím? német hetilapban az elmúlt hétvégén. Ezt erősíti meg a kanadai Vancouver Sun beszámolója is, mely szerint Vancouverben és Seattle-ben közös kanadai–amerikai gyakorlatot tartottak, melynek során a két város elleni anthraxtámadást modelleztek. A Vékony Jég elnevezés? hadgyakorlat részleteiről a nem sok részletet árultak el, a hivatalos indoklás szerint azért, mert "nem akarnak tippeket adni a rosszfiúknak". A hivatalos szervek tagadták, hogy azért esett a választásuk Vancouverre meg Seattle-re, mert információjuk lenne arra vonatkozólag, hogy e két nagyváros ellen merénylet készül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!