hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haider bocsánatot kér

2002. 02. 10.
Amikor éppen két éve Wolfgang Schüssel és Jörg Haider aláírt egy nyilatkozatot, hogy egy olyan Ausztriáért fognak munkálkodni, amelyben nincs idegengyűlölet, antiszemitizmus és rasszizmus, azt hitték, és Európával is azt akarták elhitetni, hogy tartani fogják magukat az ígéretükhöz.

Amikor aztán Jörg Haider 2001 februárjában antiszemita kirohanást intézett a bécsi zsidó hitközség elnöke, Ariel Muzicant és mások ellen, azt a jobboldal farsangi szójátékoknak titulálta. Schüssel kancellár szokása szerint először napokig hallgatott, aztán figyelmeztette Muzicantot és Haidert a szép beszéd szükségességére. Amire sem Haider, sem Schüssel nem számított, az bekövetkezett: a hitközségi elnök beperelte a Szabadság Párt (FPÖ) valódi vezérét, és ezzel nehéz helyzetbe hozta Haidert, Schüsselt és a bíróságokat. Mert ha ilyen ügyben egy kisember perelte volna be Haidert, akkor az eset előreláthatóan a felperes vereségével végződött volna. De amikor két prominens személyiség áll egymással szemben, akkor a bíróság, de az osztrák politikai establishment is, mindent elkövet, hogy kibékítse őket. Ha Haider megnyerte volna azt a tizennégy pert, amelyeket Muzicant indított ellene, akkor az egész világ megtudhatta volna Ausztriáról az igazságot – amitől az osztrák kormány irtózik. Ha pedig Muzicant nyerte volna meg a pert, akkor Schüssel partneréről
bírósági ítélet szerint nemcsak azt lehetett volna mondani, hogy a nemzetiszocializmust elbagatellizálja, hanem azt is, hogy antiszemitizmust terjeszt.

Haider tehát kezdeményezte a kibékülést. Öt írásos nyilatkozatban kért bocsánatot a zsidó hitközség elnökétől, és beismerte az antiszemita szójátékok és implicit kijelentések veszélyességét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!