hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ámokfutó a Capitoliumban

1998. 08. 01.
A 41 éves Russel Eugene Weston, aki pénteken a washingtoni Capitoliumon két rendőrt agyonlőtt, egy turistanőt pedig súlyosan megsebesített, nem volt ismeretlen a bűnüldöző hatóságok előtt. Amerikai lapbeszámolókból kiderül, hogy Westont 1996-ban már kihallgatta az elnök biztonságára ügyelő titkosszolgálat, miután "kormányzati tisztségviselőkre – köztük Clinton elnökre – nézve fenyegető megnyilvánulásai voltak". A zavart elmeállapotú férfi 1993-ban hagyta el Illinois államot, ahol a megáradt Mississippi elöntötte lakhelyét, a mindössze 900 lakosú Valmeyert. Innen az erdős-vadregényes Montanába ment, és egy elhagyott kunyhóban élt magányosan – csupán 50 mérföldre a "Unabomber" néven hírhedtté vált levélbombagyáros Theodore Kaczynskitól. Mint ismeretes, az elmebeteg matematikus pokolgépeket küldözgetett az általa meggyűlölt műszaki civilizáció fellegváraiba. Weston "aranyásással" foglalkozott kicsiny birtokán, de közben mind jobban eluralkodott rajta az üldözési mánia. Azt állította, hogy a CIA aknákat helyezett el a földjén, a szomszéd parabola antennája pedig az ő titkos megfigyelését szolgálja. Weston apja – aki ma is Illinoisban él – azt állítja, hogy fia (aki rendszeresen látogatta őt) a minap legyilkolt 12 macskát. Russel Eugene Weston pénteken délután kisplatós teherautójával leparkolt az amerikai kongresszusnak otthont adó épület előtt, 15 óra 38 perckor belépett azon a kapun, ahol a turisták ellenőrzése folyik, szó nélkül keresztülrontott a fémdetektorokon, s közben pisztollyal agyonlőtte Jacob Chestnut rendőrt. Továbbrohant az egyik folyosón, ahol szembetalálkozott John Gibson különleges ügynökkel. Mindkét férfi lőtt – és elterült a földön. Gibson később meghalt, a merénylő azonban a kórház közlése szerint túl van az életveszélyen. Westonnak felépülése után halálbüntetéssel kell számolnia.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!