hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rajthoz!
Újraindul a sportvilág
Rajthoz!

Fotó: AP

2020. 05. 28.
Villámcsapásként hatott a koronavírus a sport világára, és küldte karanténba korunk klasszisait – a közösségi médián mi is nyomon követhettük, hogyan próbálják túlélni a száműzetés idejét a sportolók. Most úgy tűnik, vége a pihenésnek, és egy még intenzívebb időszak veszi kezdetét. A cél: a túlélés.

Körbejárták a világot az ilyen, és ehhez hasonló felvételek: Trae Young, az Atlanta Hawks kosárlabdacsapatának irányítója zoknijai és a szennyestartója segítségével próbálta dobóformáját szinten tartani. Jannisz Antetokunmpo, az NBA tavalyi MVP-je (Most Valuable Player – A meccs legértékesebb játékosa – a szerk.)gitározni tanult – vagyis inkább próbált – ez idő alatt, míg több Forma1-es pilóta, mint Charles Leclerc, Lando Norris és Alexander Albon virtuális futamokon mérték össze tudásukat. A labdarúgás világában pedig Antoine Griezmann volt talán a legaktívabb, aki streamerként Twitchen keresztül szórakoztatta rajongóit a fiatalok körében népszerű Fortnite játékkal. Az ínséges idők után azonban úgytűnik, június közeledtével elérkezett a visszatérés ideje.

Csőd szélén a labdarúgás

Márciusban még arról ment a vita, hogy ha törlik a szezont, vajon lehet-e bajnokot hirdetni. Leginkább a Liverpool-szurkolókat érintette érzékenyen a téma, mivel csapatuk 25 ponttal vezeti jelenleg a bajnokságot, és több mint húsz éve várnak már egy újabb bajnoki címre. Sokáig nem kellett aggodalmaskodniuk, mert hamar kiderült, nincs igazán más választása a ligáknak, mint a folytatás. A Premier League a hirdetési bevételek és a televíziós jogdíjak elmaradása miatt közel egymilliárd fontot is veszíthet, ha nem tudják befejezni az idei szezont, ekkora bevételkiesés pedig alapjaiban rengetné meg az angol labdarúgást, és hosszú évekre érezhető lenne a koronavírus okozta károk hatása.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke, észlelve a fennálló veszélyt, sokkolta a médiát azzal a kijelentésével, miszerint akár ki is zárhatja az uEFA a nemzetközi kupaszereplésekből azon ligák csapatait, amelyek lezárják az idei szezont. Végül a „top” ligák közül csak a francia bajnokságot zárták le a jelenlegi állás szerint, így a PSG ismételten bajnoki címet ünnepelhetett – igaz most csak otthon, a fotelből. A kiváló német egészségügynek köszönhetően május 16-án szigorú óvintézkedések mellett újraindulhatott a Bundesliga. Ez azért volt rendkívül fontos, mivel a harminchat első- és másodosztályú klubból tizenhárom a csőd szélén állt, így júniusban több csapat ellen is csődeljárás indulhatott volna. Az elmaradó bevételek miatt hétszázötvenmillió eurótól estek volna el a csapatok, bár a zárt kapus meccsekkel így is sokat buknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!