hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tájképekbe komponált háború
A nagyapa emlékeiből vizuális időutazás született
Tájképekbe komponált háború

Forrás: Universal Pictures

2020. 04. 16.
Monumentális panorámafestmény az 1917, nem szokványos film. Története csekély, jellemábrázolás­ban sem túl mély, ám nézőinek többsége igen nagyra tartja. Lehet, hogy valójában nem ilyen volt „a nagy háború” – de ki tudja már azt?

A látvány, a dolgok dizájnja mindent visz. Belátjuk ezt hamar, ha kettőt lépünk a saját korunkban. Nem tudod eladni az okos kütyüdet, ha nincs ütős videód hozzá, s az egyetemi tanár is partra vetett hal, ha sűrűn írt PPT-diát használ, fehér háttérrel súlyosbítva.

Sam Mendes filmje a Ryan közlegény és a Dunkirk keveréke. Vagy inkább metszete. Egy küldetést kell itt is teljesíteni, hogy a két elszigetelt angol zászlóalj, akiket kelepcébe csaltak a németek, el ne vesszen. Ez a körülbelül 16 kilométeres út egy mini odüsszeia, amit az egymást váltó festményekben – vagy inkább egyetlen hatalmas körképben – hoznak elénk, s amelynek egyes részleteit alább kinagyítjuk. Viszont nincsenek magvas fejtegetések (nekünk nagyon hiányoznak) mondjuk mély dolgokról az út során, mert képekben üzen ez a film, a látvány bennünk keltette hatásaira alapoz. E módszer persze a Dunkirkben is megvillant. A tengerparti jelenetek hangulata most is feljön a nézőben, ettől úgy érezzük, hogy a hazafiság vagy éppen a bajtársi érzelmek dacára a háború igenis főként „egzisztenciális élmény”; az „Én” rettentő szorongása, amit az ember elsősorban a saját fejéből kinézve él át.

A rendezőt nagyapja átélései ihlették, ahogy ezt a film végén megtudjuk. A gyermekkori történethez azonban olyan vizuális világot épített fel (a borítékolhatóan megint Oscarral jutalmazott Roger Deakins operatőr segítségével), ami pontosan eltalálja a mostani néző alapigényét. Hogy mindig újat kell adni neki. Vagy legalább új módon csomagolni a jól ismert dolgokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!