hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kit üssön el az önvezető autó?
Morális dilemmák az úton
Kit üssön el az önvezető autó?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
Az emberiség története során eddig sosem volt arra példa, hogy egy gép felügyelet nélkül hozzon erkölcsi döntést. napjainkban azonban bármikor átléphetjük ezt a határt, rutinszerű utazásaink során megtörténhetnek ilyen dolgok.

Az önvezető autók megjelenése elkerülhetetlenné teszi, hogy az etikai döntéseink meghozatalát gépekre bízzuk. Érthető tehát, ha a vállalatvezetők úgy érzik, hogy mielőtt engedélyeznék autóink számára ezeket a lépéseket, globális diskurzusra van szükség, hogy kiderítsük, létezik-e általános etikai kódex, és ha igen, milyen irányelveket foglaljon magába.


Van-e morális konszenzus?

Negyven kilométer per órával haladunk a városban. Négyen ülünk a barátainkkal az autóban. Az úton áthalad előttünk négy idős hölgy huszonéves ápolójukkal. Váratlanul útakadály jelenik meg, így döntenünk kell: az utasaink életét mentjük meg, vagy a nyugdíjas csoportot az ápolóval? 

Ez a helyzet egy nagyon komoly morális dilemmát vet fel, amit az önvezető autók megjelenésével meg kell válaszolnunk. Felmerül tehát a kérdés: vajon ki döntheti el, hogy kik maradjanak életben? Szükségessé vált egy globális etikai kódex megalkotása: meg kell állapodnunk azokról az alapelvekről, amelyeket alkalmazni kell, amikor egy elkerülhetetlen és életveszélyes helyzet áll elő. A cégvezetők és a politikusok is úgy gondolták, hogy ezekre a kérdésekre konszenzusos döntésnek kell születnie, hogy ne egy etikusokból és programozókból álló kis csoport társadalomra erőltetett akarata valósuljon meg. Ezért felkérték az MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósait, hogy segítsenek megoldani ezt az aktuálissá váló problémát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!