hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A látható légió
Kőkemény következetességet ígér Gergényi Péter rendőrfőkapitány

2003. 07. 28.
Szeptembertől feláll az úgynevezett URH rendőri szolgálat, és harminc gépkocsival, valamint közel háromszáz fős állománnyal a város különböző pontjait fogják ellenőrizni – jelentette be minap Gergényi Péter. A dandártábornok azt is hozzátette: a látható rendőrség megvalósítása nem jelent pluszköltséget a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert átcsoportosítással oldják meg az új állomány szerveződését. A tábornok közlése szerint a turisták által látogatott helyeket kell elsősorban megtisztítani a bűnözőktől.



A Rendőrtiszti Főiskola végzős hallgatóinak tiszti eskütétele. Az irodából az utcára vezénylik őket Fotó: MTI

Ezzel tovább növekedett azon intézkedések sora, melyeket az új rendőrfőkapitány kinevezése óta elrendelt, hogy a rendőrség presztízsét helyreállítsa Budapesten. A fővárosiak ebből elsősorban azt érzékelhetik, hogy mivel számtalan "irodista" rendőrt az utcára vezényeltek, így több az egyenruhás a forgalmas központokban és a főutak mellett. Gergényi Péter, a BRFK új vezetője lapunknak adott nyilatkozatában elmondja, hogy ő semmi mást nem követel meg a munkatársaitól, csak a törvények és a szolgálati szabályzatban leírtak pontos betartását. Azt viszont kőkeményen. Ezzel a következetességgel a korrupció is visszaszorítható, a budapesti polgárok biztonságérzete pedig erősen javítható.


– Sokan sokfélét írnak és mondanak Önről mostanában. Ön milyen embernek látja saját magát?

– Etikátlan lenne bármit is mondanom magamról. A kollégák közül bárkiről véleményt tudok mondani, de magamról hadd ne én beszéljek. Engem ítéljenek meg önök. Különben egy egyszerű, törvénytisztelő rendőr vagyok a nyolcezer-hétszáz fős állományból. Egy következetes ember. Huszonhárom évet szolgáltam Budapesten és környékén. Elég nagy gyakorlattal és jónak mondható helyszínismerettel rendelkezem. Voltam főkapitány Hajdú-Biharban, Nógrádban és Bács-Kiskun megyében. Jövőre lesz negyvenéves a munkaviszonyom.

– Alkalmasnak tartja magát arra, hogy egy nyolcezer fős csapatot úgy irányítson, hogy az itt élők biztonságérzete megnőjön?

– Az alkalmasságomat az országos főkapitány úr és a miniszter asszony dönti el. A nagyon szigorú, mondhatnám nulltoleranciás vezetés híve vagyok. Ez az egyik garanciája lehet annak, hogy a most megkezdett három évre szóló programomat – a munkatársaimmal együtt – meg tudjam valósítani. Betöltöttem már minden létező beosztást a rendőrségnél. Utcai járőrként kezdtem, voltam közlekedési vizsgáló, bűnügyi technikus, nyomozó, főnyomozó, bűnügyi osztályvezető, kapitányhelyettes, kapitány, és most főkapitány. És azzal "áltatom" magam, hogy ismerem Budapest körülményeit.

– A miniszter asszony milyen feladatok elvégzésére nevezte ki Önt?

– Korrekt volt a felkérés, pontosan elmondta, mit vár tőlem. A közlekedési morál javítását, a korrupció
visszaszorítását, az ügyek feldolgozási idejének gyorsítását, közterületeken, pályaudvarokon látható rendőri jelenlét megteremtését, a reagálóképesség növelését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!