hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Növekvő feszültség Marosvásárhelyen
Miről szól a líceum-ügy?

2017. 10. 14.
Az elmúlt években egyre több „magyar ügy” világított rá a Romániában uralkodó politikai, társadalmi, etnikai viszonyokra. Sérelmek és félelmek bonyolítják az erdélyi magyarság mindennapjait, amelyek csak erősödnek a román állam centenáriumi évfordulójához közeledve. Egyiket sem övezte azonban akkora káosz, mint a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét, amely sorsában egymást felerősítve jelennek meg az etnikai, vallási, politikai, jogi buktatók. A marosvásárhelyi önkormányzat, a tanfelügyelőség, az oktatási minisztérium, a prefektúra, a bíróság és a korrupcióellenes ügyészség út­vesztőjében a marosvásárhelyi katolikus iskola „felélesztése” modernkori kálváriaként vonult be az erdélyi magyar oktatás történetébe. Az ügy kibogozására Kovács Leventével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei vezetőjével tettünk kísérletet.

– Miért alakult ki ez a helyzet, a líceum fejlesztés kapcsán hogyan derült ki az alapítás hiányossága? Hány éve folyt magyar oktatás az iskolában?

– A Római Katolikus Teológiai Líceum működésének ellehetetlenítése 2016 novemberében kezdődött, azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított Ştefan Someşan, Maros megye volt főtanfelügyelője, illetve Tamási Zsolt, az iskola akkori igazgatója ellen. Az eljárás elindítását megelőzően, 2016 augusztusában az oktatási minisztérium vizsgáló bizottsága Marosvásárhelyen járt, mert vita alakult ki a Római Katolikus Teológiai Líceum és az Unirea Nemzeti Kollégium vezetősége között a tantermek felett.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét oktatási intézmény a katolikus egyház tulajdonában lévő ingatlan-együttesben folytatta tevékenységét. Az Unirea Nemzeti Kollégium a marosvásárhelyi önkormányzat és a katolikus egyház által megkötött bérleti szerződésnek köszönhetően működhet az ingatlanban. A 2014-ben megkötött új szerződés értelmében csakis abban az esetben maradhat az Unirea Nemzeti Kollégium az ingatlanban, ha az önkormányzat vállalja, hogy létrehoz egy katolikus felekezeti iskolát, amely a szóban forgó ingatlanegyüttes kisebbik épületében működik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!