hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Svájc továbbra is igényt tart a képzett bevándorlókra
Aranytartalék

2014. 12. 12.
Ismét a bevándorlás volt a témája a hétvégi svájci népszavazásnak, amelyet – a kezdeményező szervezet nevéről – egyszerűsítve Ecopop-szavazásként emlegetett a helyi média. A szavazók elutasították azt a kezdeményezést, hogy a bevándorlók arányát az állandó lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. A bevándorlás mellett arról is dönthettek a svájciak, hogy a jövőben a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát aranyban tartsák-e, valamint az egyösszegű átalányadót eltöröljék-e. Ez utóbbi kérdéseket is nagy arányban, határozottan utasították el.

Az Ecopop nevű független szervezetnek a bevándorlás jelentős korlátozására irányuló felvetését a szavazók háromnegyede utasította el. A népszavazáson a választópolgárok 48 százaléka vett részt. Amennyiben elfogadták volna a javaslatot, a svájci kormánynak az éves bevándorlást a mostani 80 ezer főről 16 ezerre kellett volna csökkentenie.

A felvetés támogatói azzal érveltek, hogy az ország erőforrásaira gyakorolt nyomás csökkenne; kisebb lenne a közlekedésből eredő szennyeződés, és kevesebb terület épülne be új lakóingatlanokkal. A kezdeményezés egyik fő érvelése ugyanis az volt, hogy a népességnövekedés terheli a környezetet.

Az Ecopop felvetését a Szövetségi Tanács és az összes párt elutasította, még a Svájci Néppárt (SVP) is, amely a februárban elfogadott, a Tömeges bevándorás ellen címmel kiírt népszavazás elindítója volt. Az ellenzők szerint ugyanis a további korlátozás rossz hatással lenne a gazdaságra, mivel a cégek nem tudnának képzett munkaerőt alkalmazni az európai országokból. Emellett csökkenne a felsőoktatás színvonala, és az egyetemi kutatások is veszítenének jelenlegi csúcspozíciójukból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!