hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Szentírás lett a botránykő
Nashville-nyilatkozat: éleződő ellentét a bibliai és a „progresszív” keresztények között

2017. 09. 14.
Mintegy 150 evangéliumi keresztény vezető a házassággal és a nemi szerepekkel kapcsolatos doktrinális nyilatkozatot adott ki augusztus végén a Tennesse állambeli Nashville-ben. A Déli Baptista Council on Biblical Manhood and Womanhood (A Bibliai Férfiasság és Nőiesség Tanácsa) 14 cikkelyben fogalmazta meg a bibliai igazságokat megerősítő, az azzal szembeni modern nézeteket tagadó hitelveit. A nyilatkozat heves reakciót váltott ki mind a támogatói, mind az ellenzői körében, és világosan kiélezte a tradicionális értékeket valló és az úgynevezett „progresszív” keresztény tábor közötti ellentétet Amerikában.

„Az evangéliumi keresztények a 21. század hajnalán történelmi átalakulások korában élnek. Ahogy a nyugati kultúra egyre inkább posztkereszténnyé válik, alaposan átalakulófélben van az emberi lét mibenlétéről való gondolkodásmód… Nem mi alkottuk magunkat. Nem a magunkéi vagyunk. A valódi identitásunk, férfi és női személyként, Istentől származik” – állítja a preambulum. „Nem csupán bolondság, de reménytelen is az a próbálkozás, hogy olyan személlyé alakuljunk, amellyé Isten nem teremtett.” A Nashville-nyilatkozat bevezetője a dokumentum magjaként és egyben a megalkotása mögött rejlő okként az emberi lét értelmezésében beállt történelmi jellegű változást jelöli meg. Tanúsága szerint a keresztény, bibliai értékektől egyre inkább távolodó, sőt azzal szembehaladó kultúrában fontos megerősíteni az emberi identitással kapcsolatos alapvető bibliai hitelveket, és elhatárolódni az azzal ellentétes véleményektől.

A Nashville-nyilatkozatot az 1987-ben Kentucky államban megalakult, Denny Burk által irányított, The Council on The Biblical Manhood and Womanhood szervezet, valamint más evangéliumi tudósok, pásztorok és vezetők állították össze egy év alatt.

A csoport a Gaylord Opryland Resort and Convention Center-ben gyűlt össze a Déli Baptista Konvenció Etikai és Vallásszabadsági Tanács (Ethics and Religious Liberty Commission) éves ülésére, Nashvillebe, ahol a nyilatkozat is véglegesítésre került. A kérdésre, hogy miért éppen így alakult a dokumentum neve, Burke a következőt válaszolta: „Régi keresztény tradíció az, hogy a doktrinális nyilatkozatokat azokról a helyszínekről nevezik el, ahol összeállították őket”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!