Hetek Univerzum
„Megmaradtam véletlenül élve”
Frank Erzsébet holokauszttúlélő 365 nap című verses naplójáról

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

„Megmaradtam véletlenül élve”
Frank Erzsébet holokauszttúlélő 365 nap című verses naplójáról
Lapunk ezzel az írással állít emléket az 1944. május 14-e és július 9-e között Magyarországról embertelen körülmények között elhurcolt vidéki zsidóságnak. Frank Erzsébet miskolci kozmetikusnőnek soha nem jutott eszébe, hogy 365 napon át verset írjon. Azt még kevésbé gondolta, hogy életének legnehezebb szakaszát rímekbe szedett sorai segítségével fogja átvészelni. Mégis így történt. (2017. 06.09.)  

Több mint hetven év telt el azóta, hogy az amatőr költőnő karcsú kötete a Munkaszolgálatosok Szövetségének Felsőmagyarországi Csoportja támogatásával megjelenhetett. 

Arról, hogy milyen volt a könyv fogadtatása a háborúból nehezen felocsúdó hazánkban, a kommunista diktatúra küszöbén, ma már nem sokat tudhatunk, ám 1946-ban, verses önéletírása megjelenésekor Frank Erzsébet élményei még nagyon elevenen működtek.

 

 „Hadd mondja el tollam, mit éreztem és láttam

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!