Hetek Univerzum
"Nem luxuscikk, nem státuszszimbólum, hanem feladat" - A Down-szindrómás babák is megérdemlik az életet
"Bárki szülessen, nekünk ki kell hoznunk belőle a maximumot"

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

"Nem luxuscikk, nem státuszszimbólum, hanem feladat" - A Down-szindrómás babák is megérdemlik az életet
"Bárki szülessen, nekünk ki kell hoznunk belőle a maximumot"
2016. 04. 28.
„Amikor Down-szindrómás kislányunk, Blanka kétéves volt, és egy játszótéren homokozott egy átlagos kortársával, a játszótárs anyukája hosszan figyelte őt. Majd megrendülve mondta nekünk, hogy amikor elvetette a Down-szindrómás babáját, neki nem mondták azt, hogy akár ilyen szép, életrevaló gyereke is lehetne. Ehelyett elhitették vele, hogy egy szörnyszülöttet hordoz, és egyhangúlag terhességmegszakítást javasoltak neki. Látszott rajta, hogy neki ez nem volt sima ügy. Meggyőződésem, hogy jó lett volna, ha időben találkozunk – ezen dolgozik a Down Egyesület is” – mondja Tóth Ágnes szülész-nőgyógyász. (2016. 04. 22.)

Nézze meg a cikkhez kapcsolódó videónkat!

Évek óta komoly vitákat vált ki, hogy egyes szülők utólag beperelnek orvosokat, kórházakat, mert nem tájékoztatták őket időben arról, hogy Down-szindrómás gyerekük fog születni.

Ezek a bírósági ügyek óhatatlanul azt erősítik meg a köztudatban, hogy egy sérült gyermek „sorscsapás”, akinek nem lett volna szabad a világra jönnie.

A kárpótlást követelő szülők többnyire úgy érvelnek, hogy bár ők nagyon szeretik a gyereküket, de ha tudták volna, hogy milyen betegsége van, akkor elvetették volna, hiszen joguk van az egészséges utódhoz. Ez alatt a megfelelő egészségügyi szolgáltatáshoz, illetve családtervezéshez való jogot értik – legalábbis ez derült ki a témában érintett szülőkkel folytatott beszélgetéseinkből.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!