Trump ismét számíthat az evangéliumi keresztényekre a választásokon?
A felmérések szerint 82%-uk most is az elnökre szavazna
 Trump ismét számíthat az evangéliumi keresztényekre a választásokon?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 06.
Feszült figyelem övezi a napokban Amerikában zajló eseményeket, már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy a novemberi választások eredményét is nagymértékben befolyásolhatja az, hogy Trump hogyan tudja – vagy nem tudja – kezelni a növekvő káoszt. Elemzők szerint az eredményeket ezúttal is az evangéliumi keresztények fogják eldönteni, csakúgy, mint négy évvel ezelőtt.

Szinte minden közvélemény-kutatás a demokrata Joe Bidennek jósol többséget a soron következő választásokon. A Pew Research felmérése alapján az amerikai lakosság 54%-a inkább Bidenre szavazna, ha most lenne a választás, 10%-kal megelőzve így a hivatalban lévő elnököt. Több közvélemény-kutatás átlagát kiszámítva a szavazatok 50-41%-ban támogatnák a demokrata párt illetve a republikánus párt jelöltjét.
Donald Trump szavazótáborát eddig főleg a fehér evangéliumi keresztények tették ki, sokak szemében azonban csökkent népszerűsége. 

Töretlenül Trump mellett

Április óta 6 %-ot esett az amerikai elnököt támogatók aránya ezekben a körökben, bár még így is a 72%-uk áll ki Trump mellett, 82%-uk pedig hajlik arra, hogy rá szavazzon novemberben. Jelen pillanatban 17%-uk támogatja a demokrata párt jelöltjét. Hozzá kell tenni, hogy rengetegen még „láthatatlanok” ezeken az előzetes becsléseken, hiszen sokan még nem mertek nyilatkozni ezekben a megosztó, zavaros időkben. 

 

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is az oka annak, hogy csökkent az elnök támogatottsága az elmúlt hónapokban, a szakértők több tényezőre is rámutattak.

A CBN amerikai keresztény televízió politikai vezető elemzője, David Brody két fordulópontra világított rá a kérdésben. Elsőként a George Floyd-eset apropóján fellángoló amerikai káoszt említette, azon belül is azt az esetet, amikor az elnök egy Bibliával a kezében fotózkodott a Szent János templom előtt. Sokakban megütközést keltett, hogy a látszólag békés tömegeket könnygázzal oszlatta szét a rendőrség, hogy biztonságossá tegyék az elnök útját a templomhoz. Az elnök védelmére kelők azonban felhívták a figyelmet, hogy a szóban forgó időpont alatt amúgy is kijárási tilalom volt érvényben, ráadásul a tüntetők nem engedelmeskedtek a hatóságok többszörös felszólításainak és előzetes figyelmeztetéseinek. 

Az esetre reflektálva Marco Rubio floridai szenátor „professzionális agitátoroknak” nevezte a „rendőri brutalitás áldozatait”. 

A másik eset, amire az elemző felhívta a figyelmet, a Legfelsőbb Bíróság által kiadott rendelet, melyben újraértelmezték nemet, és egy diszkrimináció ellenes törvény hatályát kiterjesztették az LMBTQ közösségre is. A konzervatív oldalt sokkolta, hogy az elnök által kijelölt „konzervatív” Neil Gorsuch bíró is támogatta a javaslatot, és így 6-3 arányban elfogadták a döntés. Trump erre csak ennyit tudott mondani: „Sokakat meglepett a határozat, de hát döntöttek, nekünk pedig együtt kell élni ezzel. Nagy horderejű kérdés... Így döntöttek.”

A döntésről, és annak jelentőségéről készült korábbi cikkünket itt olvashatja.

Mindez aggodalommal töltött el számos konzervatív szavazóját, akik közül sokan úgy gondolják, hogy a következő években nagyon elbillenhet az egyensúly a liberális és a konzervatív beállítottságú bírák arányát illetpően.

2016-ban Trumpnak a fehér evangéliumi keresztények 81%-át sikerült megnyerni magának. Ehhez képest a mostani 82% reményt keltő arány lehet támogatói számára. Más keresztény felekezetekben is nagy az elnök támogatása: a fehér protestánsok, akik az evangéliumi irányzatok kívül esnek 56%-ban állnak mellette, a fehér katolikusok körében pedig 54%-os támogatást tudhat magáénak.

Új cél: megynyerni a színes bőrű keresztényeket

Trump jelen kampányában kiemelt fontosságú célként jelenik meg kifejezetten a színes bőrű evangéliumi keresztények megnyerését is. Részükről egyelőre csupán 20%-os támogatást tudhat magáénak a republikánus oldal. Egyéb színes bőrű protestánsok körében ez az arány nem éri el a 10 százalékot sem. Kutatók szerint ez a szűk közösség több kulcs fontosságú államban is döntő lehet a választásokon.
A közvélemény-kutatásokat és a becsléseket figyelembe véve a kutatók egyetértenek abban, hogy Trump sikere novemberben az evangéliumi keresztényektől függ majd. 

"Donald Trumpnak több, mint 81%-os (evangéliumi keresztény) támogatásra van szüksége. A 82% egy kicsit szoros ahhoz, hogy megnyugodjunk. Akár a 83, 84, 85%-ot is elérheti, ha pedig 84-85%-os támogatottságot szerez Trump, itt a vége, kezdheti második ciklusát”

 

- összegezte a választási esélyeket David Brody.

A CBN Donald Trump elnökkel készített exkluzív interjújának fordítását itt olvashatja.

(CBN News)

 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!