Robbanásszerűen nő a házasságkötések száma
Robbanásszerűen nő a házasságkötések száma

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 16.
Nem rettentette el a járvány a házasságot tervező párokat: még idén áprilisban is – a koronavírus-járvány legnehezebb hónapjában – közel 9 százalékkal több frigyet regisztráltak Magyarországon, mint 2019 áprilisában.

Egyébként év elejétől rekord magas volt a házasságkötések száma, ugyanis idén januárban 97 százalékkal, februárban 140, márciusban 77 százalékkal többen léptek frigyre egymással, mint tavaly ugyanezekben a hónapokban. Áprilisban a növekedés már „csak” 8,8 százalékos volt – minden bizonnyal a kijárási korlátozások és a tömegrendezvények elnapolása miatt. Az elhalasztott esküvőkre várhatóan a közeljövőben, nyár végén sor fog kerülni.

Összességében véve az idei év első negyedévben, azaz 2020. január-április között összesen 16 190 házasságkötés történt, ami 6485-tel több – azaz több mint másfélszer annyi –, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A házasodási kedv idei további növekedése azért is figyelemre méltó, mivel a házasságkötések száma már tavaly is rekordot döntött. 2019-ben 65 300 pár fogadott örök hűséget egymásnak, míg 2018-ban 50 828. A házasságkötések számában a 2010-es év jelentette a trendfordulót, hiszen a 70’-es évek közepétől 2010-ig az évi 100 ezres nagyságrendről évi 35 500-ra esett vissza a házasságkötések száma, ám az elmúlt tíz évben folyamatosan növekvő a trend. Ami pedig a tavalyi kiugró értéket illeti: 30 éve nem kötöttek annyian házasságot, mint az elmúlt évben, s a növekedés többségét az először házasodók adják

A demográfusok a házasodás kedv növekedését a 2008-as pénzügyi válságot követő gazdasági konszolidációval, illetve a házassághoz kötött kedvezmények bevezetésével (csok, házasok adókedvezménye stb.) magyarázták. A házasságkötési kedv növekedése leginkább Kelet-Magyarországon, illetve Észak- és Dél-Dunántúlon jellemző.

A házasságkötések számának növekedése Európa-szerte megfigyelhető volt a válság után, különösen a közép-kelet-európai régióban, ahol számos országban az európai átlag felett van a házasodási arányszám (ezer emberre jutó házasságkötés). A Balti államok, Románia és Ciprus például európai viszonylatban is élen járnak, míg Szlovénia sereghajtó e téren, hazánk pedig az erős középmezőnyben van.

Magyarországon idén az élveszületések száma is emelkedett: az első negyedévben 29 280 gyermek jött világra, 1522-vel (5,5%-kal) több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A születések száma az elmúlt évtizedben került történelmi mélypontra: 2011-ben esett először az évi 90 ezres lélektani határ alá, majd a válságot követő években, 2014-2017 között kissé meghaladta azt, s az elmúlt két évben ismét alatta volt. Nem mellékesen a teljes termékenységi arányszám (egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszám) értéke 2016 óta 1,49, ami azt mutatja, hogy a gyermekvállalási kedv nem lanyhul, a születésszám csökkenését kizárólag a szülőképes korú nők számának jelentős csökkenése okozza.

A demográfusok szerint a házasságkötések robbanásszerű növekedése azért is reményteljes folyamat, mert a gyermekvállalás jövőbeni növekedését vetíti előre. A gyermekek többsége ugyanis mindmáig házasságból születik: 2019-ben az újszülöttek 61 százalékának voltak házasok a szülei. Ez jelentős változás a 2015-ös negatív „csúcshoz” képest, amikor a házasságon kívüli születések aránya 48 százalékos volt, ám azóta folyamatos csökken ez az érték. Örvendetes tény továbbá, hogy egyidejűleg az abortuszok számának több évtizedes csökkenése is folytatódik: tavaly 25 800 beavatkozásra került sor, 1100-zal kevesebbre, mint 2018-ban.

 

 

Online sorozatban promózza Justin Bieber és felesége a bibliai házasságot
A világhírű popsztár, Justin Bieber és felesége, Hailey Bieber egy 12 részes sorozatot indított május 4-én, ahol igyekeznek őszintén bemutatni az házasságuk eddigi legjobb és legrosszabb pillanatait.   Karantén alatt is bizonyságot tesznek   A „Biebers on Watch” című sorozatot a kanadai Torontóban rögzítették GoPro kamerák segítségével, itt található ugyanis a fiatal pár háza. Az első részben hajókázás közben láthatjuk őket, amint az egészséges kapcsolat fenttartásához szükséges erőfeszítésekről beszéltek.   „A leginkább kifizetődő a házasságonban, az abban való részvétel, annak ellenére, hogy néha mégis inkább kiszabadulnál belőle” –mondta Hailey.     „Nem gondolná az ember, hogy ennyi munkát igényel az, hogy a házasságunkat megszilárdítsuk. Nekünk is keményen kell dolgoznunk a kapcsolatunkon, de azt hiszem megéri, mert ily módon tudunk nagyon közel kerülni és szorosan összekapcsolódni.”   Justin Bieber szerint a házasságban a feleknek minden körülmények között kötelességük egymásról gondoskodni:   „ A bizalmi házasság titka, hogy Isten előtt kötöttünk szövetséget, és ígéretet tettünk egymásnak, hogy szeretni fogjuk egymást jóban, rosszban, egészségben, betegségben, amit te mindvégig megadtál nekem” - mondja Hailey-nek.   Törés után sikerült újra felállniuk   Még arról is szó esik, hogy 2016-os évben milyen nehéz időkön mentek keresztül, de "Isten kegyelme segítségével" sikerült egymásnak megbocsátaniuk és ezeken túl lendülniük.   „Nagyon sok mindent meg kellett bocsájtanod nekem”- mondta Justin. „.. És fordítva is. Mindketten nagy hibákat követtünk el, de végül megértettük, hogy Isten kegyelme által képesek vagyunk egymásnak megbocsátani.”     2018-ban békültek ki végleg egymással és rá egy évre megházasodtak.   „Keményen meg kellett dolgoznunk a kapcsolatunkért, de ez kifizetődött abban, hogy nagyon közel kerültünk egymáshoz és hogy egymásra hangolódtunk. Nyilvánvaló, hogy te vagy a legjobb barátom. Azt hiszem az a legnagyobb gyümölcse a házasságunkba fektetett munkának, hogy a legjobb barátunknak tarthatjuk a másikat, aki  mindent megtesz értünk” – mondta a feleség.   Justin megjegyzi a sorozat első részében, hogy a házasság egy folyamatos munka:   „Sok mindenben kell javulnom, mint például a megbocsátás, a féltékenység, a bizonytalanság, olyan dolgokban, amikre még nem is gondoltam addig, amíg nem döntöttem arról, hogy veled töltsem el az életemet. Sok sötét dologra is rájöttem, amikről addig tudomást se vettem. Az ezekből való megváltozás nagyon nehéz volt, de most, hogy átmentünk rajta érzem igazán, hogy közelebb kerültem hozzád.”   (A nyitókép forrása: Facebook/JustinBieber)   ---   Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.    
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!