Örmény elnök: ha nem állítják meg Törökországot, újabb Szíriát csinál Hegyi-Karabahból
A nemzetközi közösség békére való felhívásokon és segélyszállítmányokon kívül úgy tűnik, nem akar közbeavatkozni
Örmény elnök: ha nem állítják meg Törökországot, újabb Szíriát csinál Hegyi-Karabahból

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 16.
A három hete zajló, több száz halálos áldozattal járó örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban a nemzetközi tűzszünetre való felhívások ellenére, semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben véget érne. A többségében keresztény Örményország és a többségében muszlim Azerbajdzsán évtizedes konfliktusa akár egy Oroszországot, Törökországot és iszlám dzsihadistákat is érintő regionális konfliktussá fajulhat.

A CBN amerikai keresztény televíziócsatorna a Hegyi-Karabah konfliktussal kapcsolatban meginterjúvolta Armen Sarkissiant, Örményország államfőjét csütörtökön.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

Törökország a hírek szerint szír zsoldosok százait rekrutálja, hogy csatlakozzanak az azeri hadsereghez az örmények ellen. Emellett drónokat is küldött az övezetbe, illetve állítólag 123 dollár értékben katonai szoftverekkel is ellátta Azerbajdzsánt.

„Megerősíthetem, és nem csak én mondom ezt, de nemzetközi szervezetek, és különböző országok hírszerző szervezetei egyaránt”

- jelentette ki Sarkissian, aki Törökországot és Recep Tajjip Erdogan elnököt okolja a válsághelyzet mélyítéséért és a megfélemlítő fellépésért.

Hegyi-Karabah
Hegyi-Karabah Örményország és Azerbajdzsán között,  Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Törökország éves összevetésben idén szeptember végéig hatszorosára növelte védelmi ipari és légi technológiai exportját a szövetséges Azerbajdzsánba - derült ki a Török Exportőrök Tanácsának (TIM) jelentéséből.

Baku kilenc hónap alatt 123 millió amerikai dollár értékben vásárolt Ankarától védelmi ipari termékeket, míg ez a szám a tavalyi év azonos időszakában csak 20,7 millió dollár volt.

Az utóbbi hónapok tekintetében a növekedés még ennél is sokkal nagyobb, csaknem 277-szeres. Az egyes ágazatok exportteljesítményét országos bontásban bemutató jelentésből az látszik, hogy Törökország idén júliusban 278,88 ezer amerikai dollárért, augusztusban 36,07 millióért, szeptember pedig már 77,16 millióért értékesített hadászati eszközöket. Ez az adat júniusban 383 ezer, májusban 325 ezer dollár volt.

Mikor Törökország beavatkozásának lehetséges kimeneteleiről kérdezték, az örmény elnök leszögezte:

"Ha nem állítják meg Törökországot a konfliktusban, újabb Szíriát kapnak, csak most tízszer nagyobbat.”

A harcok kitörése után néhány nappal ajánlotta fel Erdogan országa támogatását az azerieknek „területük visszaszerzésére irányuló igaz küzdelmükben”. Az azeri elnök egy televíziós interjúban világossá is tette, hogy kritikus fontosságú Törökország támogatása számukra.

Oroszország hírszerzése azonban figyelmeztetett, egy eszkalálódó konfliktus a régióban mágnesként vonzhatja be az iszlamista dzsihadistákat.

„Közel-Keleten harcoló nemzetközi terrorszervezetek zsoldosai, különösen a Dzsabat al-Nuszra, Firkat Hamza, Murad Szultán Divízió és a kurd szélsőségesek aktívan lépnek be a konfliktuszónába.”


Sarkissian elnök szerint Törökország katonai beavatkozásai Szíriában, Cipruson, Irakban, Líbiában, Afganisztánban, és most Örményországban mind Erdogan expanzionista ambícióinak fényes bizonyítékai. 

"Bárhová is mennek, egyedül, vagy iszlamista militánsokkal, pusztítanak, nem csak emberi életeket, de ősi nyelveket, ahogy Szíriában az ősi keresztény kultúrát.”

Október 7-én az azeri hadsereg lebombázott egy katedrálist Hegyi-Karabahban, ahová számos örmény keresztény család menedéket keresett. 

Pompeo: Amerika nem avatkozik közbe

Reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy helyi amerikai rádiónak adott interjújában csütörtökön.

A déli Georgia állam rádióműsorában Pompeo nem pontosította, hogy kijelentése vajon azt jelenti-e, hogy az amerikai kormányzat Örményországot támogatja Azerbajdzsánnal szemben a Hegyi-Karabahban szeptember végén feléledt konfliktusban.

Az amerikai diplomácia irányítója békés tárgyalásokra és a tűzszünet betartására szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

Kívánatos lenne, ha külföldi szereplők nem avatkoznának be a konfliktusba, mert ezzel csak növelnék a zűrzavart.

Pompeo szerdán, Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján nem szólt részletesen e konfliktusról, de negatívan értékelte Törökország szerepvállalását.

Az amerikai kormányzat mindeddig diplomáciai megoldást és tűzszünetet szorgalmazott Hegyi-Karabah ügyében.

Az Egyesült Államok a héten száztonnányi segélyt is küldött Örményországnak, de a repülőgép szerdán még nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén. Az amerikaiak egyelőre keresik a kerülő útvonalat, amely várhatóan Grúzián keresztül vezet majd.

(MTI/CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!