Nincs kollektív büntetés: nem sikerült kitiltatni az orosz sportolókat az Olimpiáról
Nincs kollektív büntetés: nem sikerült kitiltatni az orosz sportolókat az Olimpiáról

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 13.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már többször is követelte, hogy tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-ben megrendezésre kerülő Olimpiáról a háború miatt, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ezt ismét elutasította.

Thomas Bach elmondta, hogy az Olimpiák eredeti küldetése a béke hirdetése, és bár tisztában vannak az ukrán sportolók „gyászával, emberi szenvedésével”, és segítenek nekik, amiben csak tudnak, de

nem kormányok feladata eldönteni, hogy ki vehet részt a sportversenyeken, mert akkor vége lenne az általunk ismert nemzetközi sportversenyeknek, a világbajnokságoknak és az Olimpiai Játékoknak”.

Bach arról is beszélt, hogy a történelem fogja megmutatni majd azt, hogy ki tett többet a békéért: azok, akik megpróbálták a kommunikációt fenntartani, vagy azok, „akik elszigeteltek [másokat], és megosztást” akartak hozni.

Az ukrán kormányt feldühítette a Bizottság döntése, mert szerintük a szervezet azon igyekszik, hogy biztosítsa a lehetőséget az orosz és fehérorosz sportolók számára, hogy versenyezhessenek, amit Oroszország politikailag az előnyére fordíthat.

„Ezt nem lehet leplezni valamilyen színlelt semlegességgel vagy fehér zászlóval. Oroszország most már olyan állam, amely mindent vérrel borít be, még a fehér zászlót is” – vélekedett az ukrán elnök.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa szintén aggasztónak nevezte azt a kezdeményezést, amely pusztán „az útlevelük miatt” büntetné és kizárná a sportolókat a versenyekről. Ehelyett azt tartják helyénvalónak, ha az orosz sportolók is versenyezhetnek, semleges zászló alatt.

(The Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!