Folytatódik a trend: újabb isztambuli templomot alakított mecsetté Erdogan 
Folytatódik a trend: újabb isztambuli templomot alakított mecsetté Erdogan 

Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 24.
A Hagia Szophia után újabb történelmi keresztény épületet, ezúttal a 4. századi, 1945-től múzeumként funkcionáló Khora Szent Megváltó Templomot is elérte a török elnök által indított iszlamizációs folyamat. Néhány hét telt csak el azóta, hogy az 1500 éves keresztény szimbólumot minden diplomáciai és egyházi tiltakozás ellenére múzeumból működő mecsetté alakította át Recep Tajjip Erdogan török elnök. 

A Khora templomot az évszázadok során számos alkalommal újjáépítették és kibővítették. 1453-ban az oszmán törökök mecsetté alakították Isztanbul meghódítása után, letakarva a 14. századi mozikokat és Jézust, Szűz Máriát és más bibliai szereplőket ábrázoló freskókat, melyeket később, az épület múzeummá alakításakor tártak fel újra. 

Erdogan rendelete nem tért ki arra, mikor is indulnának majd a muszlim imák az épületben. 

Makariosz ortodox érsek, az ausztrál görög ortodox egyház vezetője elítélte a lépést, mondván: 

„Mélyen elszomorított a török hatóságok döntése mellyel a konstantinápolyi történelmi Khora monostort iszlám mecsetté alakítják. Ez csak még intenzívebb frusztrációt és aggodalmat hoz létre bennünk, tekintve a Hagia Szophia templom közelmúltbeli megszentségtelenítését, ami az ortodoxia és a kereszténység univerzális szimbóluma”

Az érsek hozzátette, sajnálatos módon a török politikai vezetés ragaszkodik az ortodox egyházhoz tartozó vallásos műemlékek tisztességtelen kezelésének útjához, és a világörökség megvetéséhez. 

„Jelenleg több, mint 3500 mecset található Konstantinápolyban. Nincs is szükség újabbakra, hiszen a legtöbbjük üres.”

Makariosz arra is rámutatott, Erdogan milyen intoleráns a vallási kisebbségekkel, különösképpen a keresztényekkel szemben.  Ez 2016-ban diplomáciai bonyodalmakhoz is vezetett Amerikával, miután koholt vádakkal bebörtönözte Andrew Brunson amerikai pásztort két évre. Az eset felkeltette Trump figyelmét, és az amerikai válaszlépés megrengette a világpiacot. 

Brunson egy korábbi interjújában tavaly arra figyelmeztetett, hogy üldözést lát a horizonton az amerikai keresztények számára is. 
A pásztort megrázta mennyit romlott a keresztény-ellenes hangulat Amerikában az alatt a néhány év alatt, amikor ő Törökországban raboskodott. Rámutatott, hogy a kultúra egyre nyíltabban ellenséges, és bibliaellenes, a kereszténységet tisztelő kultúra egyre népszerűtlenebb, és a fiatalok egyre nagyobb számban utasítják el Istent és a vallást teljes egészében. 

“Egyre nehezebb nyíltan kiállni az embereknek Jézusért, megalkuvás nélkül, illetve kiállni a Biblia által tanított igazságok mellett.”

Brunson világnézetek összecsapását vetítette előre, melyek olyan pontra juthatnak, hogy a nyugati keresztényeknek ugyanúgy meg kell majd szenvedniük a hitükért, mint neki Törökországban. 

Az Andrew Brunsonnal készített korábbi interjúnkat elérheti a Hetek Univerzumban.

(Daily Wire/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!