Arcfelismerő szkennereket telepítenek a skót iskolai menzákra 
Arcfelismerő szkennereket telepítenek a skót iskolai menzákra 

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 18.
Több iskolában is kísérleti jelleggel arcfelismerő szoftvert telepítettek a menzákra Skóciában, hogy így biztosítsák, csak az kapjon ebédet, aki be is fizette. Észak-Ayrshire-ben összesen kilenc helyszínen jelent meg az új rendszer, amitől azt várják, sok időt takarítanak majd meg a forgalmas ebédidőben.

A rendszer, ami az eddigi ujjlenyomat-felismerő rendszert váltja,

a diákok arcát az iskola szerverén tárolt adatbázissal veti össze.

Az arcfelismerő szoftvert installáló cég szerint a rendszer Covid-biztos, és segít felgyorsítani a sort.

Többek szerint azonban az intézkedés megsérti a gyermekek privát szféráját, és tovább normalizálja a technológiát, amelyet gyakran használnak a nyomon követett személyek beleegyezése nélkül.

Az arcfelismerő szoftvert leggyakrabban a repülőtéren használják a határellenőrzésre és bűnözők kiszűrésére. De mobiltelefonokra is telepítik az emberek, illetve a közösségi oldalak is használják barátok és családtagok fényképeinek rendszerezéséhez.

Bizonyos iskolákban a szoftvert a jelenlét nyomon követésére használták – ezt azonban nem mindenhol díjazták, például New York államban sem, ahol ideiglenesen betiltották a gyakorlatot.

Angliában az iskolák döntése, hogy használják -e a technológiát, vagy sem,

és az oktatási minisztérium szerint nincsenek adatok arról, hogy mennyire elterjedt az arcfelismerő rendszer az oktatási intézményekben.

Az érintett skót iskolákba járó gyermekek szüleinek többsége hozzájárult a rendszer telepítéséhez.

(Metro/FT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!