10 dolog, amit tudni kell Biden alelnökjelöltjéről
Kamala Harris az abortusz és az LMBT élharcosa, Obama jóbarátja
10 dolog, amit tudni kell Biden alelnökjelöltjéről

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 12.
Nevét egy hindu istennőről kapta, bár ma fekete baptistának tartja magát. Korábban éles kritikával illette Bident, most viszont örömmel elvállalta az alelnöki felkérést. Az abortuszipar és a gendertábor örül, többen azt pedzegetik, hogy Biden helyett valójában ő lesz az igazi döntéshozó.

Biden helyett a nyeregben?

Vezető baloldali portálok már most azt sejtetik, hogy a Bidennél 23 évvel fiatalabb Harris idővel majd átveheti az elnöki posztot. A CNN elemzője, Chris Cilizza arról írt, hogy Biden félre fog állni és Harris jön majd a helyére. Megjegyzi, Biden már 78 éves lesz az esetleges győzelmét követő beiktatási napon. A CNN már korábban is felvetette, Biden túl öreg és egészségileg sem elég fitt a hivatal betöltéséhez. Az már csak hab a tortán, hogy

még Biden is fura módon fogalmazott a támogatóinak írt levelében, mintha 2021 januárjától nem ő, hanem Harris vezetné az országot Trump legyőzése esetén.

Az abortusz élharcosa

Életpárti aktivisták és elemzők egyöntetű véleménye, hogy a Biden-Harris páros az egyik leginkább abortusz-párti politikai formáció az amerikai történelemben. Harris nagy támogatója az ún. kérelem alapú abortusznak, ami még a harmadik trimeszterben is engedélyezné a babák meggyilkolását. Szoros kapcsolat fűzi a nagy abortusz-klinika óriáshoz, a Planned Parenthoodhoz. Kulcsszerepet játszott abban is, hogy eljárást indítottak a CMP nevű szervezet ellen, ami rejtett kamerás felvételekkel leplezte le a Planned Parenthood magzati szervekkel történő kereskedelmi módszereit.

Életpárti oldalak azt is kiemelik, hogy Harris ígéretet tett arra, hogy felülbírálja majd az állami szinten életbe léptetett életpárti törvényeket.

2019 februárjában a többségi támogatás ellenére leszavazta azt a törvényjavaslatot, ami védelmet biztosított volna az abortusz ellenére élve megszületett babáknak.

Még a saját államában sem favorizálják

Külön érdekesség, hogy rá esett a választás, hiszen Harris önmagában elég karcsú népszerűségi adatokat tud magáénak. A kaliforniai szenátor 2019 januárjában jelentette be, hogy indul a demokrata elnökjelöltségért, ám a média elsöprő támogatása ellenére sem húzta sokáig. Tizenöt jelölt is akadt, aki tovább maradt nála a versenyben. Még a saját államában sem áll túl fényesen a szénája,

amikor decemberben elállt a küzdelemtől, mindössze 8.3 százalék támogatta Kaliforniában a felmérések szerint.

Bár magát mérsékeltnek próbálta beállítani, sokan a szélsőbaloldal jelöltjének tartják. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)
Bár magát mérsékeltnek próbálta beállítani, sokan a szélsőbaloldal jelöltjének tartják. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

Visszaszorítani a vörös húst, betiltani a műanyagot

Az úgynevezett Green New Deal egyik első és legkiemelkedőbb támogatója a Szenátusban, szorosan együtt dolgozva a szélsőbaloldali Ocasio-Cortezzel. A klímaváltozás kapcsán korábban leszögezte, esetleges elnöki győzelme esetén azonnal visszaléptetné az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe, valamint 2030-ra karbonsemlegessé tenné Amerikát. Betiltaná az egyszer használatos műanyagokat, és az úgynevezett dietetikus élelmiszer piramisból pedig lehetőség szerint minél inkább száműzné a vörös húst.

Elvonni a pénzt a Pentagontól és a rendőrségtől

Harris júliusban közleményben fejezte ki egyetértését Sanderst azon tervével, amellyel csökkentette volna védelmi költségvetést, érintve ezzel a Pentagonnak szánt pénzeket is. Habár később a javaslat ellen szavazott más okok miatt. Egy hónappal korábban pedig a Twitter oldalán lobbizott támogatásért egy olyan szervezetnek (Minnesota Freedom Fund), ami George Floyd halálát követően a helyi rendőrség költségvetésének megszüntetését követelte.

Az LMBT közösség hőse

Kamala Harris érkezésével nem csak az abortuszpártiak, de a genderideológia hívei is ünnepelhettek. Némiképp elsikkadt a kedd hírözönben, de Biden nem csak alelnököt választott,

de egyben kabinetfőnököt is neki, Karine Jean-Pierre személyében, aki történetesen nyíltan leszbikus.

Az LMBT szervezetek valóssággal ünnepelték a választást, hiszen Harris már régóta az ügyük elkötelezett képviselője, a legtöbb megszólaló szerint Biden alelnöke „feltörölné a padlót” egy alelnökjelölti vitán Mike Pence-cel. Ez is jól mutatja azt, hogy az LMBT oldal milyen szinten ellenségként kezeli Pence-t, akinek az otthonát, szomszédságát már többször is meggyalázták LMBT-tagok az elmúlt években.

Korábban aktívan kampányolt az azonos neműek házasságának elismerése mellett, támogatta a transzneműek szabad mosdó-választását és elkötelezte magát az ún. Equality Act (Egyenlőség törvény) mellett is, ami többek között a keresztényeket is korlátozta volna abban, hogy a lelkiismeretük szerint dönthessenek a genderrel kapcsolatos kérdésekben (munkahely, iskola, stb.).

Kamala Harris egy 2019 júniusi kampányrendezvényen. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)
Kamala Harris egy 2019 júniusi kampányrendezvényen. (Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

A nevét egy hindu istennőről kapta

Kamala Harris indiai származású, édesanyja adta neki a Kamala nevet, ami annyit jelent: lótusz. Ez a másik név, amit a hindu Lakshmi istennőre használnak. Édesanyja szerint az a kultúra, ami tiszteli ezeket a hindu istennőket, az termeli ki magából az erős nőket. Szülei 7 éves korában váltak el, testvérével Mayával együtt édesanyjuk nevelte őket fel.

Gyermekként egyszerre jártak a családdal egy fekete baptista templomba és egy hindu templomba is.

Kamala ellátogatott egy ízben Indiába is, ahol óriási benyomást gyakorolt rá anyai nagyapja, aki egy India függetlenségéért harcoló magas rangú kormányzati tisztviselő volt. Nagymamája pedig aktivistaként járta az indiai vidéket, ahol a születésszabályozásról tanítottak a helyi nőket.

Obama régi jó barátja

A volt amerikai elnökkel való barátságuk a 2004-es szenátusi kampányáig nyúlik vissza. Négy évvel később ő volt az első nagyobb nevű kaliforniai tisztviselő, aki támogatásáról biztosította Barack Obamát. A médiában egy időben úgy is hivatkoztak rá, hogy ő a „női Obama”. Nem véletlen, hogy a mostani alelnökjelölti kinevezését nagy örömmel fogadta az egykori elnök. Obama úgy fogalmazott, Biden nagyon jól döntött, mert „Harris ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen Bidennek megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal”.

„Már hosszú ideje ismerem Kamala Harris szenátort. Több, mint megfelelően felkészült a feladatra”

– fogalmazott Obama a Twitter-oldalán.

Izrael pártján

Kamala Harrisről azt is érdemes tudni, hogy az elmúlt 10 év nyilatkozatai alapján, a demokrata táborhoz képest kifejezetten Izrael-barát politikusnak tekinthető. Izraelre úgy tekint, mint az Egyesült Államok egyik legszorosabb barátjára, valamint úgy véli: Izrael teljes mértékben tiszteletben tartja az emberi jogokat. Habár ellenzi a BDS-mozgalmat (Izrael-ellenes bojkott mozgalom), nem ért egyet Netanjahu „annektálási” terveivel, amelyek a bibliai Júdea és Szamária területére terjesztenék ki Izrael fennhatóságát. Éles kritikával illette az ENSZ-t is Izrael-ellenes narratívái miatt, az iráni atomalkut viszont egy tökéletes kompromisszumnak tartotta.

Az Axios nevű portál azon kérdésére, hogy áthelyezte volna-e Jeruzsálembe a nagykövetséget – viszont nem felelt.

Az amerikai zsidó szervezetek alapvetően örülnek Harris kinevezésének, ám a ZOA nevű cionista közösség kifejezte aggodalmát a fentiek mellett amiatt is, hogy nem volt hajlandó elítélni a demokrata képviselő Ilhan Omar antiszemita megjegyzéseit. Bírálták többen azért is, hogy nem tett eleget kaliforniai főügyészként az antiszemitizmus visszaszorításáért, nem támogatta azt a javaslatot sem, ami az egyetemeken történő antiszemita aktivizmust volt hivatott visszaszorítani.

 

Rasszizmus és zaklatás miatt vádolta Bident korábban

Több konzervatív oldal emlékeztet rá, hogy még az elnökjelölt aspiránsi viták során a kaliforniai szenátor többször is éles kritikával illette a volt alelnököt. Korábban szembesítette Bident azzal, hogy rasszista emberek vannak a környezetében, korábbi politikai döntései rasszisták voltak, és őt kislányként még személyesen is érintette néhány döntése, mint színes bőrű kisiskolást.

Mindemellett a #metoo kampány során előállt nők esetében, akik Bident azzal vádolták, hogy illetlenül közeledett hozzájuk és érintette meg őket, Harris azt nyilatkozta, hogy hisz ezeknek a nőknek és támogatja őket. Akkor még azt is kilátásba helyezte, hogy Bidennek mérlegelnie kellene ezek függvényében, hogy folytatja-e az elnökjelölt aspiránsi kampányát. Kérdés, hogy ezek az ellenérzések az alelnöki kinevezéssel vajon észrevétlenül eltűnnek-e.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!