hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szintet lépett az orosz–ukrán háború
Gátszakadás Nova Kahovkaban
Szintet lépett az orosz–ukrán háború

Fotó: AP / Libkos

2023. 06. 07.
Kedd hajnalban átszakadt a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer egyik gátja, települések sorát öntötte el az ár. Arra azonban, hogy pontosan mi is történt, és ki is a felelős, feltehetőleg a vizsgálatok lezárultáig nem kapunk pontos választ.

Magyar idő szerint a keddi napon, körülbelül hajnali kettőkor robbanás rázta meg a dél-ukrajnai Nova Kahovka-i gátat, amely egy szakaszon át is szakadt. A gát huszonnyolc eleméből tizennégy megsemmisült, a kontinens egyik legnagyobb mesterséges tározójából kilenc balatonnyi víztömeget szabadítva a dél-ukrajnai Herszon régió hatalmas területére, a Dnyeper alsó szakaszára. A kahovkai létesítmény a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Mintegy 80 település kerülhet víz alá. Emberek ezreit evakuálták a területről.

A herszoni területet népszavazási eredményre hivatkozva Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptember végén Oroszországhoz csatolta. Moszkva innentől kezdve a Dnyeper mindkét partját saját területének tekinti, melynek legnagyobb része az őszi ukrán offenzíva után is az ellenőrzése alatt maradt. A terület, a Krím áram- és vízellátása, illetve a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos üzemeltetése szempontjából a Nova Kahovka-i víztározó kiemelt fontossággal bír.

Nem először merül fel a gátak felrobbantásával kapcsolatos aggodalom. Orosz oldalon tavaly májusban tett nyilatkozatok arra utalnak, hogy attól tartottak, hogy az ukránok megpróbálják megsemmisíteni a gátat, ezzel elvágva a Dnyeper nyugati partján lévő alakulataikat az utánpótlástól, valamint megnehezíteni a többségében oroszok lakta dél-ukrajnai területek és a krími lakosság, illetve a régióban állomásozó orosz katonák ellátását. Az ukrán miniszterelnök tavaly októberi nyilatkozatai is arra mutattak, reális lehetőségként tekint a katasztrofális incidensre, melyre kedden sor került. „A gát lerombolása nagyszabású katasztrófához vezetne” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij, hozzátéve: az oroszok belülről akarják felrobbantani a védművet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!