hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi köze a szabadkőművességnek az evolúcióelmélethez?
Darwin és a díszpáholy
Mi köze a szabadkőművességnek az evolúcióelmélethez?

Charles Darwin, az evolúció atyjának szobra.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 05. 31.
Az emberek többsége a darwini evolúcióelméletet kizárólag Charles Darwinhoz köti, mint a modern materialista világmagyarázat első megalkotójához, ez azonban tévedés. Őt megelőzően ugyanis nagyapja, Erasmus Darwin, aki többek között kora híres orvosa, botanikusa, filozófusa, fizikusa és költője volt, egyben a skót rítusú szabadkőműves páholy jegyzett tagja, őt 65 évvel megelőzve publikált művet az evolúcióelméletről.

Erasmus Darwin 1731. de­cember 12-én született az angliai Elstonban Robert Darwin ügyvéd, orvos és Elizabeth Hill gyermeke­ként. Előbb általános tudományokat és matematikát tanult Cambridge-ben, majd orvosi tanulmányait az Edinburgh-i Egyetem Orvostudományi Karán végezte, miután Lichfieldben folytatott orvosi praxist, amely hamar országos hírnevet hozott neki, olyannyira, hogy III. György király felkérte udvari orvosának, amit azonban visszautasított. Erasmus Darwin mégsem pusztán orvosi munkássága nyomán maradt emlékezetes, publikált botanikai, fizikai és szociológiai tárgyú műveket is, melyeket gyakran verses formában adott közre. Fizikusi munkájához több ipari találmány is kapcsolódik, mint a vízszintes tengelyű szélmalom és a gőzgép továbbfejlesztése, a gőzturbina, de nevéhez kötődnek egy 1779-ben rajzolt és csak évszázadokkal később megépített, újrafeltalált oxigén-hidrogén rakétahajtómű tervei és a belső égésű hidrogénmotor tervei is, melyek közel kétszáz évvel megelőzték korát. Sőt, az Erasmus Darwin által lefektetett alapelveket mindmáig alkalmazzák a rakétatudományban. Darwin sok találmányát más társainak engedte át, annak érdekében, hogy a fizika területén elért eredményei a köztudatban ne nyomják el a biológusi és az orvosi munkásságát. De ki is volt valójában ez az ember?

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Első felesége Mary Howard volt, akinek három életben maradt gyermeke közül Robert Waring Darwin, Charles Darwin apja, szintén skót rítusú szabadkőműves páholytag volt. Erasmus több szabadkőműveshez hasonlóan pártolta a nők egyenlő oktatáshoz való jogát, melyet erről írt tanulmánya mellett azzal is igyekezett támogatni, hogy fia nevelőjétől született két törvénytelen lányának segített a lányok részére fenntartott bentlakásos iskola vezetésében. Ezek mellett támogatta a rabszolgaság eltörlését, és szimpatizált a francia forradalommal és képviselőivel is. Radikális nézetei miatt csakhamar kiváltotta a brit konzervatívok ellenszenvét, sokszor figyelmen kívül hagyta ugyanis, hogy a társadalom fontolva haladást támogató rétegeit nem mutathatja be úgy, mint a fejlődés kerékkötői.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!