hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehet támogatni a Templom felépítését, ha a világ leggonoszabb embere el fogja foglalni?
Interjú Randall Price Közel-Kelet-kutatóval, régésszel
Lehet támogatni a Templom felépítését, ha a világ leggonoszabb embere el fogja foglalni?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 25.
A kilencvenes évek közepén jelent meg az elsõ könyve magyarul a jeruzsálemi Szentély múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl. Azóta számos további mûvében, cikkében és elõadásában elemezte a Biblia, a vallástörténet és a geopolitikai folyamatok alapján Izrael és a Templom jelentõségét. A Heteknek adott interjúja elõtt a kutató két hónapos elõadás-sorozatot tartott a jeruzsálemi Héber Egyetemen. Hazaérkezve, a texasi Dallasból válaszolt lapunk kérdéseire.

Több mint harminc éve követi a Jeruzsálemmel és a Templom-heggyel kapcsolatos folyamatokat. Hogyan látja ilyen időtávlatból, milyen irányba haladnak az események?

– A vallási irány mindig is változatlan maradt. A zsidó nép naponta háromszor imádkozik azért, hogy visszatérjenek a Templom-hegyre, és újra álljon a Szentély. Tisztában vannak azzal, hogy a nemzetük sorsa, a nekik adott szellemi ígéretek beteljesedése, és az Istennel való kapcsolatuk helyreállása a visszatéréstől függ.

Politikai szempontokról 1948 után lehet beszélni, amikor a visszatérés első lépéseként létrejött a független állam, majd 1967-ben Jeruzsálem is izraeli fennhatóság alá került. Ekkor teremtődött meg a lehetőség, hogy a vallási szempontok alapján kezdjenek el cselekedni. A Templom-mozgalom elindulása két személy nevéhez fűződik. Az egyik Jiszrael Ariel, aki ejtőernyősként részt vett a Templom-hegy felszabadításában. Ő lett később a jeruzsálemi Templom Intézet alapítója. A másik Gerson Solomon, aki a hadsereg tagjaként szintén ott volt 1967. június 7-én a Templom-hegyen, azon a napon, ami kulcsfontosságú fordulópont ebben a történetben. Solomon hozta létre a Templom-hegy Hívei szervezetet. Évtizedeken át ők ketten, és az általuk alapított intézmények emlékeztették az izraeli társadalmat arra, hogy Jeruzsálem felszabadítása még nem lett teljessé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!