hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pünkösdi ébredés: tévedtek, akik szerint instabil emberek rövid életű mozgalma lesz
A legdinamikusabban fejlődő keresztény mozgalom története
Pünkösdi ébredés: tévedtek, akik szerint instabil emberek rövid életű mozgalma lesz

A houstoni Lakewood Church. A megagyülekezetet a jelenlegi vezető lelkész, Joel Osteen apja, John Osteen alapította(Fotó: AP / Jessica Kourkounis)

2021. 05. 20.
A Bibliában az Apostolok cselekedeteinek második fejezetében és másutt leírt szellemi megtapasztalás óta hosszú út vezetett a modern pünkösdi-karizmatikus ébredésekig. A húsz évszázaddal későbbi ezredfordulóra a Szent Szellem működése a világ teljes népességének 95 százalékában jelent meg.

Pünkösd eredete a mózesi kijelentésre nyúlik vissza, megtartását az árpa aratásának kezdetére eső első zsenge ünnepétől hét hetet számítva a rákövetkező naptól rendeli el a Tóra, Sávuót, azaz Hetek néven. A Hetek maga is aratásünnep, ekkor a búzáé. Első időpontját a rabbik ahhoz a rendkívüli eseményhez kapcsolták, amikor Isten leszállt a Hóreb hegyére, hogy törvényt adjon az egyiptomi rabságból nemrég szabadult Izraelnek. Később, a templom felépülése után minden izraelita köteles volt megjelenni a zarándokünnepen Jeruzsálemben.

 Az izraelita ünnepek már az egyháztörténet kezdetén spirituális jelentéstartalommal teltek meg. Az említett két ünnep kapcsolatában úgy, hogy Jézus feltámadása után ötven nappal 120 tanítványára leszállt a Szent Szellem, hogy szívükbe írja Isten törvényeit, és természetfeletti erővel felruházza őket a Mesterről való tanúskodásra. Addig Isten kívülálló, transzcendens valóságával találkozhatott valaki Izraelben, bár nagyritkán megesett egyes személyekkel, hogy Isten Szelleme megszállta őket átmenetileg, mint­egy „magára öltve” őket. Most a Szellem tartósan betöltötte Krisztus követőit, hogy bennük éljen, vezesse őket és hasson általuk. Ennek első nyilvános jeleként számukra ismeretlen új nyelveken szólaltak meg. A már évszázadokkal korábban ismert karizmák (kegyelmi ajándékok) között – mint amilyen a prófétálás, az Isten gyógyító és csodatevő ereje vagy természetfeletti ismeret vétele megtörtént vagy jövőbeli eseményekről – most a nyelveken szólás is megjelent.

A 21. század elején mintegy 740 pünkösdi felekezet, 6530 magát nem pünkösdinek valló, de nagy és szervezett belső karizmatikus mozgalmakat képviselő felekezet és 18 810 független neokarizmatikus felekezet működik világszerte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!