hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Szocialista eszmére épülhet az új világrend” - Paul L. Williams volt FBI-elemző
Egymásra talált a globalizmus és a vallás
„Szocialista eszmére épülhet az új világrend” - Paul L. Williams volt FBI-elemző

Dr. Paul L. Williams író, elemző(Fotó: FB / Paul Williams)

2020. 10. 07.
A világon egyre nagyobb szerepet kap a nem intézményesített hatalom: az ultramilliárdosok magántőkéjéből finanszírozott politikai és médiahálózatok, a titkosszolgálatokkal együttműködő szervezett alvilág és az ezeknek fedezéket nyújtó átláthatatlan pénzügyi intézmények. Hetek-interjú Paul L. Williams társadalom- és valláskutatóval.

Ön több könyvet is írt a Vatikán modern kori történetéről, ezek közül egyik magyarul is megjelent. A napokban újabb hír jelent meg arról, hogy a Vatikán felügyelőbizottságot állít fel a belső pénzmozgások átvilágítására. Ennek előzménye, hogy Angelo Becciu bíboros – aki szeptember végén lemondott – legalább félmilliárd dollár értékű hiányt okozott, amikor a Szentszék nevében ellenőrzés nélkül folytatott pénzügyi tranzakciókat. Ez már a sokadik nekifutás, miért nincs előrelépés a vatikáni pénzügyek tisztázásában?

– A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen létrehozott nemzetközi ügynökség, a Moneyval – amely a világ valamennyi pénzintézetét felügyeli – arra a következtetésre jutott, hogy a Vatikán az utolsó érintetlen sziget a törvénytelen pénzmozgások számára. Ferenc pápa többször ígéretet tett arra, hogy változtatni fognak a Vatikáni Bank (hivatalos nevén: Vallási Műveletek Intézete, IOR) működési szabályain. A gond az, hogy ezt az elődei is megígérték, mégsem változott semmi. A Vatikáni Bank csupán számmal jelölt folyószámláin azóta is ellenőrizetlenül zajlik a pénzmosás. 

Ma már a svájci banktitok sem létezik, és az offshore paradicsomokat is átvilágítják. Miért ilyen nehéz tisztázni a Vatikán pénzügyi tevékenységét?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!