Hetek Univerzum
Magányban is reményt ad a húsvét
Elszigeteltségben született a zsidóság és a kereszténység legnagyobb ünnepe

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Magányban is reményt ad a húsvét
Elszigeteltségben született a zsidóság és a kereszténység legnagyobb ünnepe
Bizarr atmoszférát kölcsönzött a Húsvétnak a koronavírus világjárvány. A kereszténység legnagyobb ünnepén, magánkörre, családi otthonokra korlátozódnak megemlékezéseink az ilyenkor szokásos nagy közösségi események, ünnepi istentiszteletek helyett. (2020.04.10.)

A kereszténység mellett a zsidóság sem tudta a hagyományos módon ünnepelni az egyiptomi szabadulásról emlékező pészachot, sem a vele összefonódó két tavaszi ünnepet (kovásztalan kenyér és első zsenge ünnepét), mivel Izraelben az ottani korlátozások nemcsak a tömegrendezvényeknek szabtak gátat, hanem még az ilyenkor szokásos nagy családi páskaszéder megrendezésének is.

De maga a zsidó–keresztény kultúrkör társadalmainak világi része is kénytelen volt lemondani az ünnep adta „hosszú hétvégén” szokásos szabadidős, utazgatásokkal fűszerezett, társas programokban testet öltő „kikapcsolódási” formákról és helyben maradva a nettó privát szférájára hagyatkozni.

A kényszerűség azonban előnnyé is válhat, ha a világot behálózó program- és eseménydömping, a profithajsza, a szükség és mérték nélküli fogyasztás, a vég nélküli szórakoztatás, a nyüzsgésizmussá terebélyesedett tömeges turizmus és egyéb öncélú, figyelemelterelő jelenségek kényszerszünetében az emberek a való világ törékenységével szembesülve és a jövő súlyát átérezve szembenéznek a kérdéssel: Kik is vagyunk mi önmagunkban, díszletek, pótcselekvések nélkül? Mit ér, amit eddig tettünk, amiben eddig bíztunk? Mi lesz így velünk? Hová vezet az út, amin eddig jártunk?

Új kezdet a magányból

Nem kell frusztrálttá válni a kényszerű átmeneti magánytól! Ugyanis mindannak a valóságnak, nevezetesen a „sötétség hatalmából”, illetve a „rabszolgaság házából” való megszabadulásnak a létrejöttében, amire mind a keresztény húsvét (mint a feltámadás ünnepe), mind pedig a héber pészach (mint az elkerülés, az egyiptomi fogságból való kiszabadulás ünnepe) emlékezik, fontos szerepet játszott az őket megelőző visszavonultság, egyfajta, a számvetést szolgáló magány, istenkeresést szolgáló bezárkózás a magánszférába. Mondhatni

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!