Lukács József és felesége, Réka szerint bárkinek érdemes visszatérnie a földhöz, mert a természetben ott van az az „ősi” információ, miáltal magától képes teremni elképesztő mennyiségű élelmiszert.(Fotók forrása: Nádland Farm)
Csodálatos a nógrádi táj, összeboruló hegyhátak, sokszínű erdők, hatalmas szántók, szemet gyönyörködtető vidék. Útközben megállunk egy kávéra, József megerősíti a furgon hátulján a raklapok, ládák kötését. A Vizsláson található Nádland Farmra igyekszünk, ahol a Lukács házaspár egy 2-3 ezer négyzetméternyi területen, immár harmadik éve folytat közösségi gazdálkodást. Ennek révén mintegy 80 családot látnak el heti rendszerességgel vegyszermentes, változatos és nagyon ízletes zöldségekkel, sőt gyógy- és fűszernövényekkel is, javarészt kora tavasztól késő őszig.
Abszolút az idénytől függ, hogy mi kerül a kosarakba, úgyhogy januárban legfeljebb lecsó, ajvár vagy zakuszka formájában kapnak paradicsomot, paprikát a megrendelők. Útközben Józsefből és Rékából dől a szó, kiderül, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság meglehetősen kétséges technológiai „vívmányai” miatt lesz valakiből önálló gazdálkodó, és egyre több példa mutatja, hogy ehhez nem kell családi tradíció vagy agrárdiploma. Ők maguk is budapesti lakosokként, teológus és közgazdász végzettséggel fordultak a vidéki önellátás irányába.
Elmondásuk alapján egyre világosabb, hogy a biotermelők miért nem használnak szintetikus műtrágyát, szintetikus növényvédő és rovarirtó szereket, nem beszélve arról, hogy náluk talajon terem a növény – a vegyszermentes termények tápértéke összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a méretgazdaságosságra és a mennyiségre fókuszáló nagyüzemi termelésnél.
Ügynökök osztották meg az 56-os bajtársakat
Interjú Fónay Jenővel, a Pofosz alapító elnökével »
1956: a magyar menekülteket védő diplomata rejtélyes halála
Povl Bang-Jensen története »
„A Sátán újra a Földön lakik, és számos emberi testet öltött magára”
Németh Sándor beszéde az október 7-e utáni Izrael melletti szolidaritási tüntetésen »