hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parizer, kifli, paprikás krumpli: kicsoda Jakab Péter?
Az ellenzéki összefogás jobboldali arca - összellenzéki miniszterelnök-jelöltek - második rész
Parizer, kifli, paprikás krumpli: kicsoda Jakab Péter?

Jakab performanszait rendszerint retorzió követi: legutóbb 9,6 millió forint bírságot kapott, mert ficsúroknak nevezte parlamenti felszólalásában a fideszeseket.(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

2021. 06. 02.
A hatpárti ellenzéki koalíció vezető politikusai sorra jelentik be indulásukat a közös miniszterelnök-jelöltségért. Sorozatunk második részében azzal foglalkozunk, hogy milyen ideológiát képvisel a Jobbik elnöke.

A 40 éves, történelemtanár Jakab Péter Miskolcról származik. A Jobbik helyi szervezetének volt tagja, majd elnöke, önkormányzati képviselőként dolgozott. 2018-ban az országgyűlési választásokon pártlistáról a Parlamentbe került. 2019 januárjától a Jobbik frakcióvezető-helyettese, majd frakcióvezetője, egy évvel később pedig a párt elnöke lett. Elnökké válását követően Jakabnak deklarált célja lett, hogy megtisztítsa a pártját, és csak azok a tagok maradjanak benne, akik követik az általa képviselt irányt, részt vesznek a baloldali pártokkal való együttműködésben. Rövid időn belül távozott is a pártból több országgyűlési képviselő, Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás, Farkas Gergely, Bencsik János, Bana Tibor, valamint a Jobbik-alapító Szávay István is.

Jakab szerepe az összefogásban

A Jobbik az „önmagával békében élő nemzet” programot képviseli a hat ellenzéki programpontból, ami a „15 millió magyar” össznemzeti képviseletét jelenti. A bizonytalan réteget akarják megszólítani, akiket szerintük ki kell mozdítani az apatikus állapotból. Ennek a politikának köszönhető, hogy néhány hónap alatt jelentősen nőtt a párt támogatottsága: 7 százalékról 11-12 százalékra. Závecz Tibor szerint a több százezer új Jobbik-támogató olyan bizonytalan szavazók lehetnek, akik régen a Fideszhez tartoztak, de pár éve leszakadtak. „Emellett nem kizárhatók az újonnan belépő fiatalok, akiknek tetszik a Jobbik hangneme” – fogalmazott a HVG-nek Závecz. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!