hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Thália bukott szerelmesei
Thália bukott szerelmesei

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 20.
A hatalom gyakorlása művészet. Elérni, hogy ne csússzanak szét a dolgok körülöttünk, ugyanakkor ne legyen elmorzsolt szitokszóvá a nevünk azok ajkán, akiket valamiképp vezetnünk kell. Nos, ez a nagyszerű dolog.

A Vígszínház csúfos körülmények közt lemondott vezetőjének ez a finom balansz sajnos nem sikerült. Ami most történt, oly törvényszerű, mint a gravitáció ereje a zuhanó tárgyakon.

Mert a hatalom jogos és szükséges gyakorlása abban a pillanatban válik zsarnoksággá, ha már nem szolgálja a vezetett közösség érdekeit. Bár a hatalmi szó kényelmetlen lehet, mint most az otthonmaradásról, s a boltok korlátozásáról szóló ukáz, épeszű ember mégsem ágál ezek ellen. Belátja, hogy érte van és nem ellenére. Nem oly nehéz észrevenni az ilyesmit.  Ha azonban – mondjuk – a munkahelyi hatalom világosan, félre nem érthetően csupán egyetlen célt szolgál, a csúcson tanyázó egó kiteljesedését, akkor borítékolt a bukás, csak az időpontja kérdéses. Ebben az a fájdalmas, hogy e folyamat képes évekig elhúzódni, rengeteg embert megkeseríteni. Hisz a nyomás a családok térfelére is bejuthat, például gyomortáji diszkomfortérzeteket generálhat, ha a vasárnapi rántott húsnál „már megint az odabenti” állapotok kerülnek szóba. Ezért sem túlzás (amint ez elhangzott) toxikus légkörről, mentális környezetszennyezésről szólni.

A legenda szerint xerxész fogadta az istenítő hódolatot, ám mögötte egy rabszolga állt, aki a négy égtáj királyának fülébe súgta: „ne feledd, te is csak ember vagy”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!