hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Graham kontra Graham?
Valóban messze esett az alma a fájától?

2018. 03. 08.
Miközben a világsajtó igyekezett méltósággal megemlékezni a százmilliók felé szolgáló nagyhatású evangélistáról, a Trump-ellenes gyűlöletkeltés szócsövei ezt az alkalmat is megragadták az utód, Franklin Graham ostorozására. Miben különbözik apa és fia politikai szerepvállalása?

A 99 éves korában elköltözött Billy Graham pályafutása minden kétséget kizáróan páratlan hatással volt korára. Sikere abban állt, hogy hatékonyan tudta mindenkori hallgatóságának átadni az Istennel való mély és személyes közösségéből adódó szilárd hitet. Bár a Krisztusnak való átadottságát ma már nem vitatja senki, szolgálata időnként kettős érzelmeket generált a kortársainál. Billy Graham hitéleti és politikai szerepvállalása (mint minden nagyhatású embernél) egyesekből megvetést, másokból viszont tiszteletet váltott ki. Karizmája tömegekre hatott, míg sokan egy showmant láttak a személyében. Volt, aki az intellektuális tartalmat hiányolta prédikációjából, rengetegen pedig pont a letisztult üzeneteinek hatására tértek meg.

Vitathatatlan, hogy szolgálata egyaránt sikeresen szólt protestánsoknak, katolikusoknak és ateistáknak, feketéknek és fehéreknek, mégis a mai megosztott amerikai társadalom törésvonalainak kialakításával vádolják. Küzdött a fekete egyenjogúságért, de együttműködött a rasszistának tartott déli vezetőkkel is. Mindemellett eredményesen és aktívan szolgált évtizedeken keresztül 11 elnöki család felé. A Time szerint az volt ő az evangéliumiaknak, mint II. János Pál a katolikusoknak.

A pozitív evangélista

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!