hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? (2. rész)
Az emberekhez jóakarat

2017. 05. 11.
A Hetek múlt heti számában kezdtük el Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak az emberi civilizáció menetére. A most következő cikkben a nyugati életforma további vívmányainak keresztény alapjait mutatjuk be a könyv alapján.

A kereszténység radikálisan újat hozott a világba a jótékonykodás és az emberi együttérzés, segítségnyújtás területén. Az ókori görögöknél a jótékonykodás csak elvétve fordult elő, akkor sem szervezetten, államilag támogatva, hanem néhány filozófus propagálta csupán, míg más gondolkodók ellene voltak a gyakorlatnak. A rómaiaknál ismeretes volt a liberalitas fogalma, de ez azt jelentette, hogy olyan, általában megbecsült emberek részesültek adományban, akiktől az adományozó cserébe viszonzást várt.

Jobb adni, mint kapni

 Az Újszövetségben Jézus két példabeszéde is az elesettek megsegítésével foglalkozik. Az első keresztények a Máté evangéliumában olvasott részt – „éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem; Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám” – világos parancsolatnak tartották, és a jó szamaritánus története sem hagyott kétséget arról, hogy miként kell bánni a bajba jutott emberekkel. Az ősegyházat jelentő zsidó hívek ráadásul olyan kultúrából jöttek, ahol a zsinagógai alamizsnagyűjtés ismeretes volt. Éppen emiatt a korai keresztények a caritas szerint éltek, vagyis az ellenszolgáltatás elvárása nélküli adakozásban, amellyel a szükségben lévő gazdasági, fizikai szenvedésén enyhítettek. A harmadik századi Tertullianus egyházatyától tudjuk, hogy e célból már az akkori keresztények pénzügyi alapot hoztak létre. A hívek előtt a Mester példája lebegett, aki a legtöbbet, az életét adta értük, ezért kötelesnek érezték ők maguk is, hogy adjanak – ne csak szavakat, de anyagiakat is. Különlegességnek számított, hogy nemcsak saját hittestvéreik felé hajlott a kezük, de a pogányok is részesültek az adományokból. Óriási különbséget jelentett a római világban, hogy önként, érdek nélkül tették ezt, és nem az állami karrier érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!