hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hanuka karácsonykor: a két testamentum ünnepe
Légy hű mindhalálig!

2016. 12. 22.
Az idén találkozik a naptárban a hanuka és a karácsony: december 24-én egy időben gyújtják meg a nyolcágú gyertyatartón és a karácsonyfán az első gyertyát. Abból az alkalomból, hogy a zsidóság és a keresztény világ egy időben ünnepel, arra keressük a választ, hogy milyen közös örökségben osztozik a kereszténység a judaizmussal a fények ünnepén.

A hanuka történelmi eseményekben gyökerező ünnep, nem szerepel a Tórában. Neve felszentelést jelent. Arra emlékeztet, hogy a zsidóság szent helyét, a jeruzsálemi Templomot időszámításunk előtt 164-ben nagy harcok árán visszafoglalták és újra felszentelték a makkabeus felkelők, akik az erőszakos görögösítés ellen küzdöttek őseik hitének szabad gyakorlásáért Júdeában.

Első pillantásra talán az a legfeltűnőbb hasonlóság a karácsony és a hanuka között, hogy a lámpagyújtás, az otthonok díszkivilágítása szerves része az ünnepnek. Annál is inkább kedvelt vonásuk, mert a kis lángok, lámpások látványa oldja a hosszú téli napok sötétségét. Mindkét ünnep közel van a téli napfordulóhoz. Az ókori pogányságnak az „újjászülető Naphoz” kapcsolódó hitvilágát figyelembe véve a zsidóságnak ezt az ünnepét a külvilág számára legkönnyebb volt a fények ünnepének értelmezni, és hasonlóképpen történt a kereszténység korai évszázadaiban, amikor a téli napfordulóhoz kapcsolódó pogány ünnepek kioltása érdekében az egyház Krisztus születésének ünnepévé tette december 25-ét, hogy előtérbe helyezze a betlehemi csillag és a világ világossága üzenetét.

A zsidóság és a kereszténység együttélésének évszázadaiban a középkorban kialakult az a szokás, hogy a karácsonyi ajándékozás mintájára hanukára ajándékot kapjanak a zsidó gyermekek, hogy ők se maradjanak ki ebből az örömből. Így a másik hasonló vonás az ajándékozás, ami a hanukának nem volt eredetileg része, de manapság a nyolcnapos ünnep minden napján szokás ajándékot adni a gyerme­keknek, akik a nyolcágú hanuka-gyertyatartón (a hanukiján) minden nap eggyel több lángot gyújthatnak meg egy kilencedik, különálló gyertya segítségével, amit a gyertyatartó szolgájának (sammasnak, vagy samesznek) neveznek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!