hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra létezik a négyezer éves arám közösség
Ősúj nép

2014. 09. 25.
Izrael állama elismerte az arám kisebbséget mint önálló nemzetiséget. A Haaretz című napilap szerint szeptember 17-én Gideon Sa’ar belügyminiszter aláírta azt a rendeletet, amely szerint a lakossági nyilvántartásba bekerül az arám mint önálló nemzetiség, lehetővé téve mintegy kétszáz keresztény családnak, hogy magukat az ősi arám nemzetiséghez tartozóknak határozhassák meg, és ne arab nemzetiségűként tartsák nyilván. A rendelet három szakértői véleményt vett figyelembe, melyek szerint minden feltétel adott az önmeghatározáshoz származásuk, vallásuk, kultúrájuk, történelmi örökségük és közös nyelvük alapján.

Az arámi kisebbség elismeréséért küzdő Jariv Levin, a kneszet egyik képviselője kijelentette, hogy a cél az, hogy a keresztény népesség jobban be­épüljön az izraeli társadalomba, és az elismerés bátorítást jelentsen számukra a had­seregbe való önkéntes jelentkezésre. A közösség néhány tagja, aki szolgált az Izraeli Véderőnél, tevékenyen előmozdítja az arám kultúra ügyét. Egyikük, Shadi Halul az idén egy izraeli nemzeti parkban arámi hagyományőrző tábort vezetett és a keresztények között a katonai szolgálatot is népszerűsíti.

Kik az arámok?

Az arám vagy arámi népnév nem ismeretlen Izraelben. Mindenki ismeri a hitvallást a Tórából: „vándor arámi volt az ősöm…” A Biblia lapjain az őstörténetben Héber és Arám rokonok, mindketten Sém leszármazottai. Arám Sém fia, Héber pedig a dédunokája. A zsidó nép néppé válásának hajnalán, Ábrahám családtörténetében felbukkan az Arám-Naharaim és a Paddan Arám helynév. Naharaim két folyót jelent, az Eufrátesz és a Tigris folyók felső folyását a Közel-Kelet termékeny félholdjának közepén; az asszír szövegekből is ismert Paddan pedig mezőt, megművelt földterületet és annak mértékegységét is, akkora földdarabot, amit egy iga ökörrel fel lehet szántani. A két folyam közötti Arám olyan vidék, ahol a sémi nyelvek észak-nyugati ágát képviselő arámi nyelvet beszélik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!