hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Júdás újratöltve
Káin követőinek evangéliuma

2006. 04. 25.
Amint erre a sajtóban megjelent beharangozásából számítani lehetett, a húsvét előtti héten a széles nagyközönség is megismerkedhetett egy sokáig elveszettnek gondolt kézirat tartalmával, amely az 1970-es években az egyiptomi sivatag homokjából került elő egy papiruszkódex lapjain. A kézirat – szerzőjének állítása szerint – titkos beszámoló arról a kinyilatkoztatásról, amelyet Jézus Iskariótes Júdásnak adott át három nappal pészach ünnepe, vagyis húsvét előtt, vagy rövidebb címén Júdás evangéliuma. Mint erről lapunk is beszámolt (Korunk hőse, Júdás. Hetek, 2006. február 10.), a szöveg publikálását megelőzően olyan előzetes híresztelések láttak napvilágot, miszerint a 3–4. századból származó kopt nyelvű kézirat hatására még a Vatikán is kész újragondolni Jézus árulójának megítélését, mivel a szöveg új megvilágításba helyezi Jézus és Júdás kapcsolatát, és felfedi, hogy valójában Júdás csak Jézus kérését teljesítette, amikor elárulta Mesterét.



Mario Roberty, a Maecenas Foundation vezetője a kéziratról készült fotóval.
Homályos és zavaros Fotó: AP

A kézirat szövegének mintegy ezer papirusztöredékből való helyreállítását és
angolra való fordítását végző tudóscsoport tagjai elmondták, hogy mind a
régészeti, mind pedig a nyelvi-szövegtani vizsgálatok arra az eredményre
vezettek, hogy a kézirat i. sz. 250–340 között keletkezett, és egyértelmű
rokonságban áll az 1940-es években Nag-Hammadiban talált, szintén kopt nyelvű,
gnosztikus tartalmú kódexekkel. A most bemutatott, Nag-Hammaditól nem messze
előkerült kódexen, az úgynevezett Júdás evangéliumán kívül három iratot őrzött
meg. Mindenesetre elmondható, hogy sem a Nag-Hammadiban megtalált gnosztikus
könyvtár, sem pedig ez a kódex egyetlen, a kereszténység által egyetemesen
elfogadott bibliai iratot sem tartalmaz.

A belső Krisztus felszabadítása

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!