hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 06. 26. (III/25) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Esélyt az emberi méltóságnak

Bill Clinton amerikai elnök, aki balkáni körútja során ellátogatott a stenkovecsi menekülttáborba is beszédeiben újra hangsúlyozottan elítélte a vallási illetve etnikai alapon történő diszkriminációt és egy békés Európa kiépítését szorgalmazta. "Milosevics számára nincs jövő Európában véget ért a normális emberi különbségeket embertelenül kezelő politikája" – nyilatkozta Clinton Németországban. még balkáni körutazása előtt.

Veszélyes vétó

Clinton amerikai elnök úgy döntött, hogy elhalasztja az Egyesült Államok nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezését, kinyilvánítva, hogy ez a lépése azért szükséges, hogy "megvédje az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit". Egy 1995-ben a Kongresszus által megszavazott törvény értelmében a nagykövetséget már akkor át kellett volna helyezni Izrael fővárosába. Az elnöknek azonban jogában áll vétójogával élnie, ha úgy véli, hogy az életfontosságú az Egyesült Államok "nemzetbiztonsági érdekei" számára, ami ebben az esetben az izraeli–palesztin béketárgyalások jövője.

Göncz Árpád Windsorban

"Tárgyalásaimon két viszszatérő kérdéskör merült fel: európai uniós csatlakozásunk támogatása és a gazdasági együttműködés elmélyítése, valamint a koszovói rendezés" – tájékoztatta Göncz Árpád Londonban a magyar újságírókat.

Moszkva Achilles-ina

Siker a politikában, komoly eredmények teljes hiánya gazdasági kérdésekben – ilyen eredménnyel zárult Oroszország számára a Nyolcak találkozója. Annak ellenére, hogy Moszkva és a Nyugat kapcsolata az utóbbi időben jelentősen romlott a balkáni konfliktus miatt, és kísérlet történt arra is, hogy Oroszországot az európai és világpolitika perifériájára szorítsák, a kölni találkozó orosz szempontból sikeresnek mondható.

Orosz aggodalmak

"A román kormány nem fél egy, a koszovóihoz hasonló romániai mozgalomtól, hiszen nem lehet párhuzamot vonni a koszovói és a romániai helyzet között" – mondta a Heteknek Victor Babiuc román nemzetvédelmi miniszter budapesti látogatásán. "A koszovói válság következtében Románia ma közelebb áll a NATO-hoz, hiszen támogatta a NATO-beavatkozást Jugoszláviában, és Magyarországgal is szorosabb lett az együttműködés" – tette hozzá a politikus, aki a NATO-műhely rendezvényein vett részt.

Belföld

Figyelem, figyelem

Az eddig napvilágra került információk szerint Orbán Viktor elmúlt augusztusban tett kijelentése, mely szerint a Fidesz vezető politikusai és családtagjaik törvénysértő, titkos és közpénzekből finanszírozott megfigyelés elszenvedői voltak, csupán egyetlen személy vonatkozásában kapcsolódik a valósághoz: Pokorni Zoltánról tényleg gyűjtött információkat Faragó Lajos magánnyomozó. Az alig egy hónapig tartó megfigyelés során keletkezett feljegyzéseit azonban Faragó – a Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint – megsemmisítette, és megbízójának semmiféle dokumentumot nem adott át sem Pokorniról, sem másról. Közpénz sem szerepelt a történetben, hiszen Faragót a Félixfilm Kft. fizette.

Torgyáné a Fradi

"Gratulálok a Ferencvárosnak és Torgyán József elnök úrnak, aki el tudta érni, hogy legalább 2002-ig megakadályozza a Ferencvárosi Torna Club államosítását" – közölte az MTI-vel csütörtökön Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt (FKgP) alelnöke, az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, miután tudomást szerzett a Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között megszületett megállapodásról az FTC-sportingatlanok jövőjét illetően.

Kitüntették Václav Havelt

Václav Havel cseh köztársasági elnököt a Közép-európai Egyetem által alapított Nyílt Társadalom Díjjal tüntették ki csütörtökön Budapesten    Fotó: Vörös Szilárd

Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Tovább gördült a Postabank botránylavina. A Fidesz-közeli cégek százmilliói után felbukkant egy kedvezményes hitelekről szóló lista is, amely mintegy kétszáz prominens közéleti – mint utóbb kiderült, nem csupán ellenzéki – személyiség nevét tartalmazza. Az eset kapcsán először Herényi Károly (MDF), majd nemsokára Nagy Sándor (MSZP) és Csiha Judit (MSZP) is lemondtak pártjukon belül betöltött tisztségeikről. Nagy a valószínűsége annak, hogy az egyelőre ismeretlen forrásból származó, legújabb hatszázhúsz fős lista sem a végleges példány.

Jön a négyes metró

A Pénzügyminisztérium (PM) – tudomásul véve a bírósági döntést, mely által megállapítást nyert, hogy a 4-es metró megépítéséről szóló háromoldalú szerződés a kormány, a főváros és a megbízott beruházó között érvényes – minden észszer? tárgyalásra kész a Fővárosi Önkormányzattal. A megbeszélések azonban csak arra irányulhatnak, hogy mi módon ne épüljön meg a Dél-Buda–Rákospalota metróvonal – nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Varga Mihály, a PM politikai államtitkára. Varga fontosnak tartaná a fővárossal való jó viszony kialakítását és fenntartását a jövőbeni beruházások sikerének érdekében. Indoklása szerint az országnak inkább autópályára van szüksége, mint még egy metróra. Megtudtuk, hogy az állami költségvetésnek 133 milliárd forintot kellene kiadnia a metróra. Ebből 48 milliárdot tennének ki a felvett hitelek kamatai tizenöt évre. Az államtitkár szerint az előző kormány olyan döntést hozott a választások előtt, amire nem volt fedezet, és a PM akkori vezetése sem támogatta. Gulyás László, a főváros által megbízott beruházó, a DBR Kft. vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy szerinte is tárgyalásokra van szükség. Ám ezeknek – a bírósági döntés nyomán – arról kell szólniuk, hogy mikor és hogyan bocsátaná a kormány a kft. rendelkezésére az építkezéshez szükséges összegeket. Elmondta, hogy az előkészítő munkálatokat tavaly november óta sem szüneteltették, azok továbbra is folynak. Amennyiben a kormány nem akarja teljesíteni fizetési kötelezettségeit, akkor a megbízó újabb pert indíthat. Gulyás meglátása szerint nincs igazi akadálya az építkezésnek, a metró mindenki javát szolgálná. Nincs érdemi indoklás a "nem"-re.

Alacsonyan szálltak a vasmadarak

Nem kis feltűnést keltett vasárnap délután az a két amerikai F–18-as vadászgép, amely rendkívül alacsony magasságban hajtott végre gyakorlatokat Pécs fölött. A néhány száz méteren repülő gépek fülsiketítő robajt keltettek, "légi bemutatójukat" pedig több ezren figyelték érdeklődéssel. Szakértők szerint nagyvárosok fölött csak manőverezések nélkül és nagy magasságban szabad átrepülni, a szóban forgó gépek azonban figyelmen kívül hagyták a szabályt. Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a Hetek kérdésére cáfolta, hogy vasárnap délután bármiféle katonai repülésre került volna sor Magyarország légterében. Devine hadnagy, a Taszáron állomásozó amerikai tengerészgyalogság szóvivője azonban készséggel tájékoztatta lapunkat arról, hogy Boszniából visszatérő két gépük hajtott végre néhány gyakorlatot, amely Pécs légterét is érintette. Sajnálatát fejezte ki továbbá azért, ha ez a polgári lakosságot zavarta, de mint mondta, ezek a szabadság hangjai voltak.

Hit és értékek

Szentlélek a kritikák kereszttüzében

A huszadik századi keresztény megújulás történetében különösen két motívum emelkedik ki: egyfelől példátlan (pontosabban: a bibliai beszámolókhoz hasonló) dinamikája, másrészt az ellenhatás: a megújulást kísérő kritikák, helyenként pedig emberéleteket is követelő üldöztetés. Ami az érem e másik oldalát illeti, elmondhatjuk: a Szentlélek friss munkájának világméretű terjedésével az üldözés is igyekszik lépést tartani, a helyi specialitásokhoz igazodva…
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!