hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 11. 13. (III/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irányváltás Egyiptomban

Mubarak egyiptomi elnök nem ment el Oslóba a közel-keleti csúcstalálkozóra. Egyes elemzők szerint Egyiptom így jelezte szolidaritását Szíriának, sőt Iránnak is. Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy Egyiptom változtatni szándékozik az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyán.

Radarjelek rejtélye

Csütörtökön a viharos időjárás miatt félbe kellett szakítani a másfél hete lezuhant egyiptomi repülőgép adatrögzítője utáni keresést – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A szakértők elmondták, hogy szükségük van a 990-es járat második fekete dobozára is ahhoz, hogy az első adatrögzítő információinak elemzése után is fennmaradt rejtélyeket megoldják.

Demokratikus offenzíva Bécsben

Lapzártánk után, november 12-én kerül sor egy rasszizmusellenes tüntetésre a bécsi Stefanskirche előtti téren, ahol a választások előtt Ausztriában megjelent fajgyűlölő plakátok ellen tiltakoznak a felvonulók.

Ragaszkodnak a királynőhöz

Az elmúlt hétvégén az ausztrálok úgy döntöttek: nem tagadják meg gyarmati múltjukat, nem óhajtanak a világ 147. köztársaságává válni, inkább megtartják királynőjüket. A népszavazás elmúlt, a viharok egyelőre még nem: a köztársaságpártiak nem adják fel a harcot.

Nagyobb a nemzetközi támogatás

Khaled Ghazal budapesti palesztin nagykövet arról tájékoztatta lapunkat, hogy Jasszer Arafat, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökének a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a Hetek tudósítójának adott válasza során tolmácsolási hiba történt, tévesen hangzott el a palesztin államot támogató országok száma. Ghazal úr most pontosított: ténylegesen 123 állam ismeri el a független palesztin államot. Segítségét ezúton is köszönjük. – a szerk.

Bányászjárás után jönnek a vasutasok

Az ország minden részéből összegyűlt, mintegy 2000 román vasutas vonul a bukaresti parlament elé, tiltakozásul az alacsony bérek és az állami vasúttársaság általuk rossznak ítélt szerkezeti átalakítása miatt.    Fotó: MTI

Berlin ünnepe

Szilveszteri hangulat a Brandenburgi kapunál. Itt volt legvastagabb a Fal    Fotó: MTI

Luxemburgi pihenő

Noha tavaly ősszel, Helmut Kohl kancellárral az élen a CDU elveszítette a parlamenti választásokat, a kereszténydemokraták népszerűsége 1999-ben felfelé ívelőben van. A nagyobbik német uniós pártot ezért is rázta meg annyira a novemberben kipattant "Kiep-botrány". A Kereszténydemokrata Unió korábbi kincstárnokával kapcsolatban olyan vádak merültek fel, hogy még 1991-ben milliós nagyságrend? adományt fogadott el a CDU számára, nemzetközi fegyverüzletekhez nyújtott támogatásért. A korrupciógyanús párttámogatás történetét komplikálja, hogy a pénz nem jutott el a Kohl-párt kasszájáig...

Belföld

Nem Deutsch miatt késett a gép

Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata – jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.

Ki kopik a végén

Nem biztos, hogy közpénzen, és nem biztos, hogy csak Fidesz-vezetőket figyeltek meg az előző kormány idején – derült ki szerdán a TV3-ban Boross Péter, Orbán Viktor tanácsadójának nyilatkozatából. Boross szerint nem változtat a lényegen, ha a miniszterelnök nem volt precíz, illetve egyes megfogalmazásai félreértésen alapultak, amikor tavaly augusztusban kijelentette: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyeléseket rendeltek el fideszes politikusok és családtagjaik ellen. A lapunknak nyilatkozó Kosztolányi Dénes, az Országgyűlés megfigyelési bizottságának elnöke szerint Boross kijelentése összhangban van a bizottság eddigi vizsgálatával, Keleti György – aki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke és a megfigyelési bizottság alelnöke – ezzel szemben úgy véli: a békülékeny hangnemmel Boross "mentőövet kíván dobni a Fidesz-vezetőknek".

Dutyi-dili

Október 23-a körül a várt amnesztia elmaradása miatt több hazai büntetés-végrehajtási intézetben lázadásra készültek az elítéltek. A büntetés-végrehajtó szervek határozott fellépésének és az országszerte lefolytatott razziáknak köszönhetően meghiúsultak a tervezett lázadások – áll az Igazságügyi Minisztérium héten kiadott nyilatkoztában. Lapunknak megszólaló szakértők szerint a nyilatkozatban felsorakoztatott információk nem teszik egyértelművé, hogy valóban zendülést terveztek volna a rabok. Szerintük a razziák inkább csak demonstrációk voltak, melyekkel az igazságügyi tárca a közvéleményt próbálja meggyőzni az ítélet-végrehajtás szigorításának szükségességéről.

Nemzetvesztő politika

Lendvai Ildikó

Lemondást sürgetnek

A kiskunhalasi kórház-ügy hullámverései, úgy tűnik, nem csitulnak. A múlt heti számunkban írtunk a konfliktus részleteiről, melyek most újabb történésekkel "gazdagodtak". A helyi érdekképviseleti szervek képviselői ugyanis a héten felszólították a kórház vezetőit a lemondásra.

Fidesz-széthúzás Szabolcsban

Az elhíresült Nyírfa-ügyhöz is köze lehet a Szabolcsban kialakult fideszes belviszálynak – értesült a Hetek. Helmeczy László, a megyei önkormányzat – éppen egy fideszes jelölttel szemben szocialista segédlettel – újonnan megválasztott fideszes elnöke is lehetségesnek tartja ezt az indokot. Mint mondta: "Megszoktam már, hogy vihar van körülöttem." Különös, Helmeczyt ezzel a "viharral" lehet, hogy kizárják a pártból.

Sztrájkra is készek a közalkalmazottak

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a kormánnyal, és nem fog sor kerülni munkabeszüntetésre. Mint ismeretes, Szabó a napokban megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt, mert elfogadhatatlannak tartotta a költségvetési intézmények munkavállalóinak jövő évi béremelésére vonatkozó kormányjavaslatot. A SZEF elnöke korábban azt is kijelentette: ha a kormány nem tárgyal a közszféra béreiről, a szakszervezeti tömörülés mérlegelni fogja, hogy másról tárgyaljanak-e, sőt végső esetben a sztrájkot is kilátásba helyezik. Orbán Stumpf Istvánt bízta meg a tárgyalásokkal.

Hit és értékek

Alkotmányellenes miniszteri tiltás

Szabó János honvédelmi miniszter október 22-i hatállyal megszüntette a Hit Gyülekezete tábori lelkészségének működését. A neoprotestáns közösség vallási diszkriminációnak tartja az intézkedést, míg a honvédelmi tárca váltig állítja: nem sérültek a gyülekezet vallásszabadsághoz, illetve lelki gondozáshoz való jogai. A lapunknak nyilatkozó Gellért Kis Gábor és Platthy Iván szerint, akik az előző ciklusban az egyházügyekért felelős kulcspozíciókat töltöttek be, a Honvédelmi Minisztérium (HM) döntése alkotmányos jogokat sért.

HÁTTÉR

Nincs üdvözítő modell

Ügyesen simították el alapvető nézetkülönbségeiket a hagyományos szocialis-ta elveket követők és az angol–német reformok hívei a Szocialista Internacionálé XXI., Párizsban megrendezett kongresszusán. Az európai pártok nagyvonalúságát biztosan elősegíti az a tény, hogy az unió tizenöt országából tizenegyben szocialista pártok vannak hatalmon. "Az egyesült Európa sokkal közelebb áll egy modern szociáldemokrata kép által felrajzolt kontinenshez, mint amit akár a liberális, akár a hagyományos konzervatív gondolkodásmód elénk tud festeni. A tőke, a piac oly mértékben globalizálódott már, hogy szerkezetében sok újat nem fog hozni az elkövetkezendő néhány évtized " – indokolta a szocialisták sikereit Bársony András MSZP-s képviselő a Heteknek. A jelek szerint az egyesült Európa arculatát szocialista jegyek fogják meghatározni, bár valószínűleg még korai lenne temetni a liberális és konzervatív irányzatokat.

Aggódom a jogbiztonságért

"Akkor éreztem először, hogy a hatalom félelmetes tud lenni"    Fotó: S. L.

Feldarabolják a Microsoftot

Világszerte zuhanórepülésbe kezdtek a világ vezető szoftvercégének számító Microsoft részvényei. Bill Gates vagyona mintegy két milliárd dollárral csökkent egyetlen nap alatt miután Frankfurtban 10 százalékkal, New Yorkban 3,5 százalékkal esett a cég részvényeinek árfolyama. Történt mindez azért, mert a szoftveróriást egy bírói döntés elmarasztalta.

Magyarország négyest kapott

A korrupció az egyik legsúlyosabb problémája a kelet- és közép-európai térség volt kommunista országainak – állapítja meg többek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) most kiadott jelentése. A bank azt a 26 országot vizsgálta, ahol leányvállalatai működnek. A térség országai közül Magyarországról teszik a legkedvezőbb megállapításokat, de felhívják a figyelmet a bankrendszer további reformjának szükségességére, a társadalombiztosítás korszerűsítésének felgyorsítására és a szabad verseny körülményeinek megteremtésére.

Milosevicset csak a gazdaság döntheti meg

– A NATO-bombázások elültével csendesebbé vált a déli régió, "csupán" tüntetésekről, energiahiányról, politikai nyomásgyakorlásról hallani. Múlt héten viszont nem titkolt nyugati támogatással a dínár mellett a márka lett a hivatalos fizetőeszköz Montenegróban. Ön szerint milyen szándék húzódhat meg e lépés mögött? Hogyan befolyásolhatja mindez Milosevics elnök sorsát?– Valószínűleg Szerbia és Montenegro konszenzusa húzódik meg a háttérben, s ezt a Nyugat is támogatta. Nem valószín? ugyanis, hogy ezt a lépést Montenegro Szerbia beleegyezése nélkül meg merte volna tenni. A márka bevezetése egyébként valamennyi fél számára előnyökkel jár. Egy kérdésben ugyanis biztos, hogy közös platformon állnak a szerbek és az amerikaiak, s ez Montenegro államszövetségben maradása. Szerbiának előnye származik az újonnan kialakult monetáris függetlenségből, mert ez valamelyest lecsendesíti a Montenegrón belüli erős függetlenségi törekvéseket. De ugyanakkor ezzel Montenegro is kommunikál, hangoztathatja a szerb vezetéstől való különállását. Belgrádnak azért is előnyös, mert ez a döntés arról biztosítja őt, hogy Montenegro nem fog kiugrani az államszövetségből, emellett Szerbia számára is jó pont az, hogy e határozott lépés ellenére nem rohanta le Montenegrót. Véleményem szerint nincs másról szó, mint az oszd meg és uralkodj elvéről. Egyébként nem lepődnék meg, ha az egész tervet Milosevics találta volna ki. – Abba a nyugati szándékba, hogy Milosevicset félre kell tenni, hogyan illeszkedik bele a márka bevezetése?– Milosevics elnök bukására vajmi kevés az esély, tehát ez a lépés nemigen jászthat szerepet. – Az újabb pénznem komoly feszültéseget váltott ki mindkét fél részéről. Hogyan alakulhat ki egy hoszú távú, életképes együttműködés?– Ez ma még kérdés. Folyamatban vannak a tárgyalások. Egyébként eddig is egymás mellett működött a dinár és a márka. Belgrádban ma is márkával fizetnek, mert a magas infláció miatt ez a megbízható pénz, dinárforgalom gyakorlatilag nincs. Még az sem kizárt, hogy Szerbiában is bevezetik a márkát, mert a szerbek is abban érdekeltek, hogy stabil fizetőeszközük legyen. – A NATO-bombázások után félévvel milyen állapotban van a jugoszláv gazdaság, milyen az életszínvonal?– Csak becslések vannak. Látható azonban, hogy az ezévi nemzeti össztermék a tavalyi GDP-nek csupán 50 százalékát éri el, az infláció 40 százalék körül van. Ez ugyan magasnak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy háború után vannak, mégsem mondható magasnak. Nagy árutartalékok voltak felhalmozva a korábbi évekből, ezért az a fajta áruhiány, ami egy háború után természetes, nem következett be. Az embereknek viszont alig van pénze. Az, hogy az USA az energia- és az élelemiszerszállítások területén feloldotta a szankciókat, egyértelm? beismerése annak, hogy a stratégiájuk nem vezetett sikerre: a szankciókkal csak a lakosság szenvedéseit növelték, és tovább erősítették a Nyugat-ellenességet. A Milosevics-rezsim ugyanakkor ügyelt arra, hogy jelentősen ne emelkedjenek az árak, mert ez visszaütött volna. A jelek szerint a kormányt az ingathatná meg, ha hiperinfláció lenne, ez ugyanis teljesen ellehetetlenítené a lakosságot, és ellene fordíthatná őket. Ezért a gazdaságra nagyon figyelnek, és óvakodnak attól, hogy meglóduljon az infláció. – Ön szerint miért nem tudnak áttörést hozni a hónapok óta tartó tüntetések?– Mert az ellenzék nagyon megosztott, olyannyira, hogy némely ellenzéki politikus azon gondolkodik, hogy áttérjen-e Milosevics táborába. A megosztás miatt nem lehet egységes lakossági fellépés sem. Egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy tüntetésekkel meg lehet dönteni Milosevics rendszerét, mivel nincs kellő egység és erő. Milosevicset csak akkor lehetne félreállítani, ha a gazdaságban valami olyan törés lenne, ami drasztikusan érintené a lakosságot. Ezért is reagáltak annyira hisztérikusan, amikor a közelmúltban hamis dinárokat találtak Belgrádban, mert ez pontosan ezt a célt szolgálta. A jövőben azonban a bombázások helyett – a háttérből vezérelve – hasonló módszerekre még lehet számítani.

Montenegro nem szakad el

Feszültté vált a kapcsolat Szerbia és Montenegro között, miután a kisebbik tagköztársaság a múlt héten hivatalos fizetőeszközévé tette a német márkát. Seselj jugoszláv miniszterelnök-helyettes – bár részleteket nem közölt – leszögezte: "Montenegro jelenlegi irányvonalának következményei tragikusak lesznek". A belgrádi vezetés mindazonáltal Montenegróval együtt és az USA támogatásával egyben azt hangoztatja: "Montenegro nem szakad el a Jugoszláv Szövetségi Államtól." Lapunknak nyilatkozó szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy montenegrói–szerb paktum áll a háttérben (lásd Novák Tamással készült interjút!).

Lemondott Michel Camdessus

Michel Camdessus a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója 12 éves szolgálat után lemondott posztjáról. Ezt a szándékát hónapok óta lebegtette a sajtó, végülis az intézmény reformjának szükségességére hivatkozva lépett. A nemzetközi szervezetet, és vezetőjét 1,5 éve erős bírálat éri, s miután valószínűnek tűnt, hogy az oroszok az IMF pénzét is mosták az USA-ban, kongresszusi támadásnak is ki lett téve a szervezet. Camdessus február után franciaországi birtokára kíván visszavonulni. A bejelentés után több európai utód neve is felmerült, de Amerika jelezte, nem támogat európai jelöltet.     Fotó: MTI

Viták a kamarai tagság körül

Parázs vitát, sőt koalíciós konfliktust is kiváltott a kamarai tagság újraszabályozását szolgáló törvényjavaslat parlamenti vitája. A T. Ház működése óta ez az első olyan jelentős előterjesztés, amelyet az illetékes bizottság nem támogatott, sőt a gazdasági bizottság mellett a költségvetési bizottság is vitára alkalmatlannak talált. A szokatlan kormánypárti megosztottságért a most hatályos kamarai törvényt annak idején elfogadó MDF és a Kereszténydemokrata Szövetség a "felelős". Ők – számos ellenzéki képviselő véleményével egyetértésben – a tagdíjfizetés mérséklése mellett a jelenlegi köztestületi rendszert szeretnék továbbra is fenntartani, a kormány viszont eltörölné a kötelező kamarai tagságot. A mikro- és kisvállalkozások többsége abban egyetért, hogy nem akar tagdíjat fizetni olyasmiért, amiből nem származik kézzelfogható haszna. A szakemberek szerint a jól működő kamarákra azért van szükség, mert megfelelő üzleti kapcsolatok, információk nyújtásával, etikai normák felállításával hatékonyan tudják segíteni a gazdaság működését. Ellenzéki vélemények szerint a kormány azért dolgozott ki az angolszász, önszerveződésen alapuló modell és az európai köztestületi modell közé eső "hibrid" kamarai szabályozást, hogy felszámoljon egy tőle független, jelentős forrásokkal rendelkező szervezetet. Mivel azonban a kamarák választott testületek, felszámolásuk nem lenne könny? feladat. Az pedig alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy a kamarai elnök kinevezését a miniszterelnök ellenjegyezné.

Sínen az adótörvény

A parlament döntése szerint nem változik jövőre a személyi jövedelemadó-tábla és az adójóváírás mértéke. Marad tehát 3 kulcsos az szja-tábla, így 2000-ben is 20 százalék lesz az adója a 400 ezer forint alatti éves jövedelmeknek, 30 százalék a 400 ezer és 1 millió forint közötti és 40 százalék az 1 millió forint feletti jövedelmeknek.

KÁVÉSZÜNET

Bútorvilág 99

A "Bútorvilág" címmel évente megrendezésre kerülő budapesti szakvásáron idén több mint 250 külföldi és hazai kiállító vett részt. A bútoripari késztermékek mellett belsőépítészeti anyagokkal (INTERWOOD) és faipari gépekkel (WOODMA) ismerkedhetett meg a látogató.

Túlélőpróba

Átestünk az első esős őszi napokon és a szomszéd néni virágosládáján a lépcsőházban, ahová muskátlijait mentette a közelgő természeti csapások elől. Ilyenkor nemcsak mi érzékeljük bőrünkön a klímaváltozást, hanem szobanövényeink is. Az erkélyről vagy kertből becipelt védenceink érzékenyen reagálnak a levegő hőmérsékletének és páratartalmának változására, valamint a melegebb évszakoktól eltérő fényviszonyokra.

Lewis szétszedi Holyfieldet

Több tucatnyi szurkolót tartóztatott le a rendőrség az egyesült államokbeli Atlantic Cityben az orosz Oleg Mazkajev és az amerikai Hasim Rahman közötti nehézsúlyú profi ökölvívó mérkőzésen.

Mikor bővül a család

Egy kisbaba megszületése csodálatos esemény. Ahhoz azonban, hogy gondviselő szülőkké s a kis jövevénynyel együtt családdá váljunk, több kell: odaadás, törődés, türelem, szeretet. A koragyermekkor-kutatások bizonyítják, hogy a gyermeknevelés kezdetén szerzett sikerek döntő fontosságúak a későbbi szülő–gyermek kapcsolat minőségét illetően.

Pippenék nem viccelnek

Az első hét eredményei igazolni látszanak azt, hogy az idei szezon meglepetésekkel teli lesz. Több, egykor szebb napokat látott csapat borzalmasan kezdte a bajnokságot. A Detroit Pistons és a Houston Rockets első négy mérkőzését elvesztette.

Enyhe büntetés a Nivel-perben

Három és féltől tíz évig terjedő börtönbüntetéseket szabott ki kedden az esseni bíróság a Daniel Nivel francia csendőr elleni, tavaly nyári támadás elkövetőire. A német huligánok – Andre Zawacki, Tobias Arno Reifschläger, Frank Renger, Christopher Rauch – 1998. június 21-én, a franciaországi labdarúgó-világbajnokság Németország – Jugoszlávia mérkőzése után támadták meg a rendfenntartót, aki az ütlegelés és rugdosás következtében kómába esett. Hat héttel később ugyan magához tért, de sérüléseiből azóta sem épült föl.

Angol skót futballháború

Angliában és Skóciában is Nagy-Britannia történetének egyik legjelentősebb háborújaként emlegetik a lapok a két ország labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzéseit. A párharc első felvonását szombaton rendezik Glasgow-ban, a visszavágóra jövő szerdán kerül sor a londoni Wembley-stadionban.

Ausztrália a rögbi világbajnok

Ausztrália kapitánya, John Eales vehette át II. Erzsébettől a IV. rögbi világbajnokság kupáját szombaton a döntő után. A nemzetközösséghez tartozását múlt héten megerősítő ország csapata letarolta a mezőnyt. A sportág történetében először duplázó ausztrálok vitathatatlanul a legjobbak voltak. A vb nyertesei: 1987-ben Új Zéland, 1991-ben Ausztrália, 1995-ben Dél-Afrika, 1999-ben Ausztrália    Fotó: MTI

Programajánlat

Nagy őszi kisállat- és növénybörze a Petőfi csarnokban november 13-14-én. Tel.: 343-3358. A XVII. Országos Képző- és Iparművészeti Kiállításon november 19-éig 26 egyéni kiállító műveit tekinthetik meg az érdeklődők Zalaegerszegen a megyei művelődési házban (Kisfaludi u. 7-11.). Tel.: 06(92) 314-580. 20 év felfüggesztve címmel a hangszergyűjtemény történetét bemutató plakátkiállítás látható december 2-áig Kecskeméten, a Dán Kulturális Intézetben. Tel.: 06(76) 323–923. A Flamand–Holland Filmhét megnyitója az Örökmozgó Filmmúzeumban november 13-án 18.30-kor kezdődik, a részvételi szándék jelzését a következő telefonszámon kérik: 326-5301. Cím: VII., Erzsébet krt. 39. Az Oberhauseni Rövidfilm Fesztivál díjnyertes alkotásaiból rendeznek vetítéssorozatot november 11. és 14. között Budapesten, a BBS-Toldi Moziban. Az érdeklődők az \'50-es évekig visszamenően láthatnak nemzetközi válogatást a díjnyertes munkákból.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!