hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viták a kamarai tagság körül

1999. 11. 13.
Parázs vitát, sőt koalíciós konfliktust is kiváltott a kamarai tagság újraszabályozását szolgáló törvényjavaslat parlamenti vitája. A T. Ház működése óta ez az első olyan jelentős előterjesztés, amelyet az illetékes bizottság nem támogatott, sőt a gazdasági bizottság mellett a költségvetési bizottság is vitára alkalmatlannak talált. A szokatlan kormánypárti megosztottságért a most hatályos kamarai törvényt annak idején elfogadó MDF és a Kereszténydemokrata Szövetség a "felelős". Ők – számos ellenzéki képviselő véleményével egyetértésben – a tagdíjfizetés mérséklése mellett a jelenlegi köztestületi rendszert szeretnék továbbra is fenntartani, a kormány viszont eltörölné a kötelező kamarai tagságot. A mikro- és kisvállalkozások többsége abban egyetért, hogy nem akar tagdíjat fizetni olyasmiért, amiből nem származik kézzelfogható haszna. A szakemberek szerint a jól működő kamarákra azért van szükség, mert megfelelő üzleti kapcsolatok, információk nyújtásával, etikai normák felállításával hatékonyan tudják segíteni a gazdaság működését. Ellenzéki vélemények szerint a kormány azért dolgozott ki az angolszász, önszerveződésen alapuló modell és az európai köztestületi modell közé eső "hibrid" kamarai szabályozást, hogy felszámoljon egy tőle független, jelentős forrásokkal rendelkező szervezetet. Mivel azonban a kamarák választott testületek, felszámolásuk nem lenne könny? feladat. Az pedig alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy a kamarai elnök kinevezését a miniszterelnök ellenjegyezné.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!