hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 03. 11. (IV/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Monica nyomdokain

Az izraeli politikai élet legújabb botránya, hogy bűnügyi vizsgálat indult Jichák Mordeháj közlekedési miniszter ellen. A minisztérium egy 23 éves dolgozója azzal panasszal fordult a rendőrséghez, hogy a miniszter az utóbbi időben több alkalommal is zaklatta őt szexuálisan. A poligráfos hazugságvizsgálat szerint a panaszos igazat mondott, s a rendőrség is részletesnek, világosnak és meggyőzőnek találta a vallomását. A jelenlegi szakaszban a minisztérium több dolgozóját is kihallgatják.

Szuper keddjük volt

Lezajlott hát a nagy nap, amelyet az Egyesült Államokban "szuper kedd" néven emlegetnek. Majd egy teljes évig tartó politikai tömegjeleneteket követően a két párt ott fejezte be, ahol elkezdte, vagyis az a két éllovas vágtatott be mindkét oldalon elsőnek a célba, aki mögött felsorakozott a pártgépezet. A demokraták térfelén Al Gore alelnök, a republikánusokén George W. Bush texasi kormányzó aratott győzelmet az előválasztásokon. A vesztesek kiszálltak a kampányból, átengedve a terepet legyőzőiknek.

Vidám választást ígér

Önök már évek óta csak gúnyolódnak rajtam! – kiáltotta az orosz legfelsőbb bíróság tagjainak Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője. A bíróság ezen a napon tárgyalta Zsirinovszkijnak a Központi Választási Bizottság (CIK) döntése ellen benyújtott fellebbezését. A CIK ugyanis nem támogatta Zsirinovszkij felvételét az elnökjelöltek listájára.

Kína célkeresztjében

Tajvan népe második demokratikus választására készül, a jelenlegi elnök, Li Teng-hui utódját keresve, miközben a szigetország jövőbeli sorsa még mindig bizonytalan. Annak ellenére, hogy a március 18-i választások tétje nem kicsi – 51 év után akár másik politikai párt kezébe kerülhet a hatalom – a jelöltek hangja meglehetősen visszafogott, mondhatni óvatos. A visszafogottság oka közös: a mintegy 140 kilométerre fekvő Kína, a Tajvant a szárazföldtől elválasztó szoros túloldalán. Ahogy a négy évvel ezelőtti választások idején, Kína most is igyekszik egyértelművé tenni jelenlétét és abbéli szándékát, hogy a szigetet visszakapcsolja az anyaországhoz.

Papon tovább ül

Jacques Chirac francia elnök visszautasította Maurice Papon egykori nácibarát kormánytisztviselő felmentési kérelmét. A nyolcvankilenc éves Papont 1998-ban ítélték el emberiség ellen elkövetett bűntett vádjával. Chirac döntése a megfigyelők szerint egyúttal kritika a Mitterrand-korszaknak a kollaboránsokkal szembeni elnéző politikájával szemben.

Belföld

Kódolt antiszemitizmus a parlamentben

A jövő héten tárgyalja – és várhatóan fogadja is el – az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nev? testület készített – értesült megbízható forrásokból a Hetek. A bizottságba az ET negyvenegy országának kormányai delegálnak egy-egy küldöttet, akik folyamatosan górcső alá veszik a tagországokban fellelhető rasszista, antiszemita és idegenellenes megnyilvánulásokat, és azokról jelentéseket készítenek.

A főügyész hallgat

Tízéves tevékenységére tett pontot hétfőn Györgyi Kálmán legfőbb ügyész, aki a rendszerváltás óta a harmadik kormányzati ciklusban töltötte be hivatali pozícióját. Lemondását egyetlen fórumon vagy orgánumban sem indokolta, annyit azonban elárult, hogy a nehéz döntés másnapján frissen ébredt, majd 45 perc kocogás után három kivivel csillapítva éhségét indult munkába.

Bombasztikus szélsőjobbos tervek

Tizenhárom nagyméret? aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítés? fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen. A rendőrség szerint nincs bizonyíték rá, hogy robbantani is szándékozott volna.

Gonosz csínyek

Néhány éve történt. Még parlamenti képviselő voltam, amikor a dunántúli D. községben egy nap szélsőjobboldali fiatalok tüntettek a házamnál, gyalázkodó feliratokat mázoltak a kerítésre és a járdára. A tüntetés hamarosan még durvábban ismétlődött meg: "Halál a zsidókra!" – kiáltozták. Feljelentést tettem, a rendőri vizsgálat megindult, majd hamarosan le is zárult: a tettesek kiléte "nem állapítható meg". A valóság ezzel szemben az volt, hogy, habár én magam adtam meg a rendőrségnek az elkövetők autójának a rendszámát és a címet, ahol összejöttek, a vizsgálatot budapesti utasításra állították le. Még az eljárást szorgalmazó rendőrtisztet is áthelyezték – persze más indoklással.

Növekedési ötletek

Magyarország népessége átlagosan évente egy kisebb városnyi emberrel csökken. A fogyás eddig a tavalyi esztendőben volt a legnagyobb mérték?: mintegy 48 ezerrel lettünk kevesebben. Ha ez az ütem nem lassul, ebben az évben tízmillió alá süllyedhet hazánk népessége; 2050-re pedig akár 8, rosszabb esetben 6 millióra is apadhatunk. Egy most elkészült, Orbán Viktor miniszterelnök asztalára került tanulmány szerint a sajnálatos folyamat vonzó családpolitikával, az egészségügyi viszonyok javításával, esetleg bevándorlók befogadásával lenne visszafordítható. Minden bizonnyal ez utóbbi terület veti fel a legkényesebb kérdéseket, hiszen egy friss statisztika szerint a magyarok negyven százaléka komoly fenntartásokkal viseltetik az idegenekkel szemben.

A médiaügy befolyásolja az EU-t

Michael Lake budapesti EU-nagykövet a Magyar Hírlapnak adott szerdai interjújában kijelentette, hogy a "médiaügyet nem lehet külön kezelni az EU-csatlakozástól és annak politikai kritériumaitól". Kiemelte: Günther Verheugen, az Európai Bizottság bővítésért felelős főbiztosa budapesti látogatásakor figyelmeztette az Országgyűlés EU-bizottságát, hogy a közszolgálati média objektív és hiteles vezetése az EU-tagság egyik fontos eleme.

Hoppon maradt hackerek

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága elfogta az Elender Informatikai Rt. internetes betörőit – közölte csütörtökön Szabó Csaba alezredes. A betörést egy 15 és egy 19 éves fiatalember követte el, két másik társuk pedig bűnsegédként segítette őket. A fiatalemberek részletes beismerő vallomást tettek. Az Elender központi szervereire két alkalommal, január elején és végén törtek be a gyanúsítottak, akik felülírták az internetszolgáltató web-lapját, s közzétették mintegy 1900 ügyfél nevét és jelszavát. A behatolások után pedig megpróbálták törölni a nyomokat. Kóka János, az Elender vezérigazgatója közölte, hogy közvetlen káruk több tízmillió forint, nem beszélve a hírnévrontási szándék következményeiről. Az Elender polgári peres eljárást indít kártérítés végett, ám Kóka János, értesülvén az elkövetők koráról, úgy vélte, hogy nem sok reményük van a teljes kártérítésre.

Nem lesz türelem

A tervezett türelmi zóna ellen transzparensekkel is tiltakoznak a XXII. kerületiek a Tétényi-fennsíkon, a 70-es út mentén.     Fotó: MTI

Hit és értékek

Manifesztációk és botrány

A kilencvenes évek elejétől a modern pünkösdi-karizmatikus mozgalomban a hit és az érzelem közötti összefüggés újra reflektorfénybe került. A karizmatikus öröm friss megtapasztalása következtében világméretekben gyakran egész tömegekre kiterjedő, hosszas nevetés jellemezte a pünkösdi-karizmatikus összejöveteleket; emiatt egyesek "nevető ébredésnek" nevezték a jelenséget, míg mások szerint a "Szent Lélek (Szellem) öröme" áradt rá a hívőkre, amit a nevetés mellett más érzelmi-fizikai megnyilvánulások is kísértek (mint például: földreesés, tánc, sírás, örömkiáltások, ugrálás, futás stb.). Az erőteljes örömtől telített istentiszteleteken történt szokatlan események főleg Észak-Amerikában kaptak nagy publicitást a vallási és világi médiában egyaránt. Az "öröm-ébredés" képviselői szerint a Szent Lélek (Szellem) szokatlan működésének célja az, hogy a hívőket felfrissítse, érzelmi, fizikai gyógyulásban részesítse, és az Isten személye iránti, úgynevezett "első szeretetre" visszavezesse. Nézetük szerint ugyanis a nyolcvanas években a pünkösdi-karizmatikus mozgalom is kiszáradt, istentiszteleteik merevvé, komolykodóvá váltak, és a formalizmus, dogmatizmus irányába elmozduló mozgalomban a tanítások háttérbe szorították az Istennel való közvetlen és személyes megtapasztalásokat, élményeket.

A múltat végképp eltörölni

Az egyház és a múlt tévedései (The Church and the Faults of the Past) címen ezen a héten tették közzé egy, a Vatikán által összehívott Nemzetközi Teológiai Bizottság jelentését. A dokumentum célja, hogy "elismerje a hibákat, amelyeket azok követtek el, akik a keresztény nevet viselték vagy viselik". Az írásnak azonban – ahogy azt nem katolikus elemzők előrebocsátották – már a címe is sejtetni engedi, hogy a régóta várt "Nagy Történelmi Meaculpa" ezúttal is elmaradt. A bűnöket (sins) és a tévedéseket (faults) ugyanis – teológiai értelemben – világok választják el egymástól; ráadásul a címbe ravaszul becsúsztatott és kötőszó mégcsak nem is az egyházat, hanem magát a múltat teszi felelőssé az elkövetett "tévedésekért".
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!