hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 04. 15. (IV/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Új stratégia a dzsihád ellen

A hidegháború befejeződése nemcsak Törökország és India régi stratégiai identitását alakította át, hanem egész sor új politikai kihívás és gazdasági lehetőség elé is állította a két országot – állítja nemrég megjelent tanulmányában a londoni Jane\'s Stratégiai Intézet biztonságpolitikai kiadványa, az Intelligence Digest. Az új kihívások hagyományos ellentéteik feladásával új politikai kapcsolatok felé is vezetik a két országot. Ma Törökország egyre inkább úgy tekint Indiára mint a térség meghatározó erejére, és az új évszázad lehetséges új piacára. Ugyanakkor India számára a Törökországgal ápolt jó kapcsolatok hidat jelenthetnek Közép-Ázsia felé.

Túl későn, túl kevés

1999. május 7-én végzetes hibát követett el az amerikai hadvezetés, amikor rakétát lőtt ki a belgrádi kínai nagykövetség épületére. A találat következtében három személy életét vesztette, húszan megsebesültek. A két ország között percek alatt feszültté vált a légkör. Jóllehet az Egyesült Államok hivatalos körei bocsánatot kértek a történtekért, a jelek szerint ezt Peking nem fogadta el.

Izraeli fegyverek Kínának

A keddről szerdára virradó éjszakára Clinton amerikai elnök magához hívatta Ehud Barak izraeli miniszterelnököt. A rendkívüli találkozó nem szerepelt egyik vezető e havi programjában sem, így az az izraeli közvéleményt ugyancsak meglepte. Az eredetileg kétórás megbeszélés időtartama végül kétszeresére nyúlt. Túlnyomó része négyszemközt zajlott, tartalmáról egészen idáig nem sok került napvilágra. Ám a politikai elemzők szerint a politikusok három témakörben folytattak kimerítő tanácskozást.

Vérfürdő német áldozatokkal

Betörők mészároltak le április elején egy négytagú német családot a kínai Nanking városában. A négy 19 és 25 év közötti fiatal tettes – akik egy közeli faluból származnak – betörés közben brutális kegyetlenséggel szúrták le a meglepődött áldozatokat.

Feszült megnyitó Bécsben

1918 előtt az osztrák diplomáciai kar főleg arisztokratákból állt, akik egyenesen predesztinálva voltak erre a pályára, hiszen általában több nyelven beszéltek és megfelelő tapintattal rendelkeztek. Az osztrák köztársaság, amely eltörölte a nemesi cím használatát, ma is szívesen alkalmaz arisztokrata származású diplomatákat, akik általában sikeresek is.

Belföld

Konzervált szavazóbázis

"Ötpercenként följelentenek engem" – mondta az Aktuálisban Torgyán József miniszter és pártelnök Szanyi Tibor szocialista képviselő feljelentésére reagálva, aki hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújával kezdeményezett bírósági eljárást a miniszter ellen. Az ORFK-nak címzett iratot a rendőrség már továbbította a főügyészségnek. A kisgazdák rágalmazásra hivatkozva börtönnel fenyegetik Szanyi Tibort, aki viszont lapunknak úgy nyilatkozott: az ítélethozatal a bíróság dolga.

Indulhat a metró

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette a metróperben első és a másodfokon kimondott, az államot elmarasztaló jogerős ítéletet. Kimondta, hogy továbbra is érvényben van a 4-es metró beruházására vonatkozó szerződés, amelyet a főváros és a magyar állam kötött még 1998-ban.

A kampány folytatódik

Az elmúlt napok sem teltek el unalmas és beteljesületlen várakozással azok számára, akik a magyar sajtóban mindenáron a Hit Gyülekezetéről kívántak hallani. A vallási törvénymódosítást fegyelmezett szisztematikussággal előkészítő újabb hét alaphangját a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság cím? műsora adta meg, ahol a témával kapcsolatosan (semmi) új izgalmas információk birtokába (sem) juthattak a hallgatók a Molnár Róbert kisgazda képviselővel készített interjú révén.

A kormánypártok bővítenék az átvilágítandók körét

A kormánypártok álláspontja szerint az átvilágítandók körét ki kellene terjeszteni a média vezető tisztségviselőire, a politikát közvetve vagy közvetlenül befolyásolni képes újságírókra, hivatásos bírákra, ügyészekre, illetve a pártok vezető tisztségviselőire is. Az ellenőrizendők köre 7-8 ezer emberből állna, a módosítás összesen 114 millió forinttal terhelné az adófizetők pénzét. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a bővítés csak újabb foglalkozási csoportok gyanúba keverését szolgálná.

Búcsú a Nemzettől

Április 17-én jelenik meg a Napi Magyarországgal összevont Magyar Nemzet első száma, az utóbbi nevén, de várhatóan az előbbi szellemiségével. A kormányzat azt hangoztatja, hogy a két konzervatív lap egyesítése szimpla gazdasági tranzakció.

Megfigyelés volt, bizonyíték nincs

"A bizottság feltárta, hogy igaz az, hogy az előző parlamenti ciklusban törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt, és tény az, hogy a megfigyeltek körébe az akkori ellenzéki Fidesz vezető politikusai is beletartoztak" – mondta lapunknak Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fiataldemokrata elnöke a jelentésről való keddi végszavazás előtt. "Nem tudták bizonyítani a miniszterelnök megfigyelésekről szóló állítását. Csupán egy Pokorni Zoltánnal kapcsolatos ügyet tudtak produkálni, és az is kiderült, hogy az ügy dokumentumai, amelyek a bizonyítást alátámasztották volna, nem voltak a miniszterelnök birtokában 1998. augusztus 25-én" – nyilatkozta a Heteknek Nikolits István, a bizottság szocialista tagja.

Hit és értékek

Jövőre az Édenkertben

"Földi Paradicsom, elsülylyedt Atlantisz, Eldorádó, Boldogok szigete, Tündérvölgy" – ilyen és ehhez hasonló neveken emlegették az emberiség letűnt, "aranykori" állapotát különféle korok és népek. Legendák, mítoszok születtek csodálatos tájakról, szigetekről, hogy a korlátlan örömök birodalmának álomképeit fessék hallgatóik elé. A pogány civilizációk mitikus elbeszélései azonban csak halvány visszfényei annak a letűnt világnak, amelyet a Biblia "Édenkert" néven említ. Ráadásul a Szentírás az Éden elvesztését olyan őstörténetnek mutatja be, melynek spirituális, materiális és morális következményei mai napig is meghatározzák az anyagi világ törvényszerűségeit, bolygónk és az emberiség helyzetét, állapotát.

Vallási zűrzavar Afrikában

Afrikában ugyan sok minden megtörtént már, az ugandai Isten Tízparancsolatának Helyreállítása Mozgalomban történt március 17-i tömegmészárláshoz hasonló események azonban itt – Európával ellentétben – mindeddig ismeretlenek voltak. Ugandát Winston Churchill egykor "Afrika gyöngyszemének" nevezte, ma azonban sokkal inkább a rémségek földje kifejezés illene rá. Az éhínségek, a háborúk, az AIDS, újabban pedig a tömeggyilkosságok azonban nem csupán Uganda nevét fémjelzik, hanem szinte az egész kontinensét. A fekete kontinens legújabb hányattatásairól készült összeállításunk a német nyelv? Der Spiegel magazin írásának felhasználásával készült.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!